Europese president doopt Belgische azalea op Floriade

nieuws
Europees president Herman Van Rompuy heeft zondag, tijdens de wereldtuinbouwexpo Floriade in het Nederlandse Venlo, een nieuwe Belgische azalea gedoopt, de Aiko White. Van Rompuy bracht samen met zijn echtgenote Geertrui Windels, die meter werd van de Aiko, een bezoek aan het Belgisch paviljoen. Dat maakt ILVO bekend, dat de azalea veredelde.
16 april 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:18
Lees meer over:

Europees president Herman Van Rompuy heeft zondag, tijdens de wereldtuinbouwexpo Floriade in het Nederlandse Venlo, een nieuwe Belgische azalea gedoopt, de Aiko White. Van Rompuy bracht samen met zijn echtgenote Geertrui Windels, die meter werd van de Aiko, een bezoek aan het Belgisch paviljoen. Dat maakt het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) bekend, dat de azalea veredelde.

De Aiko, die bestaat in rood, roze en wit, is bijzonder vanwege zijn beter gevulde bloem, gelijkend op een roos, en zijn langere bloeiperiode: zes in plaats van vier weken. De Aiko bloeit van half januari tot eind maart, maar kan met een specifieke behandeling al vanaf kerst in bloei gezet worden. Het is de bedoeling om de Aiko eind dit jaar in grote aantallen op de markt te brengen, laat ILVO weten.

ILVO werkte voor de veredeling van de bijzondere sierplant samen met de 21 Vlaamse azaleatelers van het netwerk Azanova. In totaal brengen Belgische azaleatelers tegenwoordig ongeveer 50 azaleacultivars op de markt. Het azaleaseizoen loopt van augustus, over de winter tot in mei. Azalea's komen oorspronkelijk uit Japan. Sinds Nederlandse kooplui de plant naar Europa brachten via de Oost-Indische Kompanie zijn vooral de Engelse, Franse en Belgische botanici de variëteiten beginnen te vermeerderen en kruisen.

In Vlaanderen bestaat er rond Gent sinds 200 jaar een opvallende concentratie van azaleabedrijven. Er zijn er nu nog altijd 128. Gentse azalea's vormen samen met kamerplanten enkele van de voornaamste producten binnen de Vlaamse sierteelt en krijgen daarom doorlopend aandacht tijdens de Floriade. Ook in buitenplanten staat Vlaanderen sterk. We zijn de belangrijkste producent van knolbegonia’s ter wereld en één van de grootste producenten van potchrysanten in open lucht in Europa.

Van 5 april tot 7 oktober vindt zoals elke tien jaar in Nederland de Floriade plaats. België is één van de 60 landen die deelneemt aan deze wereldtuinbouwtentoonstelling op een terrein van 66 hectare. Er is bijna negen jaar gewerkt om 1,8 miljoen bloembollen, 18.000 struiken, 190.000 vaste planten, 15.000 haagplanten, 5.000 rozen en 3.000 bomen op hun mooist te tonen. De komende vijf maanden worden ruim twee miljoen bezoekers verwacht. Het expoterrein wordt later een groen bedrijvenpark

Meer info: Floriade

Bron: Belga/Gazet van Antwerpen/eigen verslaggeving

Beeld: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek