nieuws

Europese opslagregeling ontving 66.000 ton varkensvlees

nieuws
Tijdens de eerste week van de particuliere opslagregeling voor varkensvlees is er bij de Europese Commissie 66.000 ton vlees aangeboden. De voorbije week raakte ook bekend dat de Duitse vleesindustrie - ondanks de dioxinecrisis - grootse plannen heeft met het oog op de toekomst. Onder meer Tönnies wil de capaciteit met 33 procent optrekken.
11 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Tijdens de eerste week van de particuliere opslagregeling voor varkensvlees is er bij de Europese Commissie 66.000 ton vlees aangeboden. De voorbije week raakte ook bekend dat de Duitse vleesindustrie - ondanks de dioxinecrisis - grootse plannen heeft. Onder meer Tönnies wil de capaciteit met 33 procent optrekken. Tönnies, Westfleisch en Vion beheersen samen 54 procent van de Duitse markt.

De particuliere opslagregeling biedt de mogelijkheid om buiken, uitgebeende hammen, schouders, voorstukken en middels met steun van de Europese Commissie op te slaan voor een periode van drie tot vijf maanden. Volgens een woordvoerder van EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos waren er na enkele dagen al aanvragen voor 35.000 ton. In de rest van de week liep het totaal op tot 66.000 ton.

Bij voorgaande opslagregelingen - zoals de laatste keer in 2008 - werd de regeling beëindigd op het ogenblik waarop er 100.000 ton was aangemeld voor opslag, weet agd.media. “Als de Europese Commissie dat nu weer zou doen, zou dat bij een aanhoudende grote belangstelling voor de regeling kunnen betekenen dat deze half februari al weer beëindigd wordt”, meldt de landbouwkrant.

Ondanks de problemen in de Europese varkenshouderij en in Duitsland in het bijzonder, wil het vleesconcern Tönnies twee slachthuizen verder uitbouwen en de capaciteit met 33 procent optrekken van 180.000 naar 240.000 varkens per week. Danish Crown heeft plannen om de capaciteit van het slachthuis in Essen/Oldenburg uit te breiden van 63.000 naar 80.000 dieren.

Uit een inventarisatie blijkt dat in Duitsland zekere een miljoen varkens per week geslacht kunnen worden. Verrassend is dat ook de kleinere ondernemingen aangeven dat zij plannen hebben om hun slachthuizen uit te breiden. Zo wil Simon Fleisch GmbH haar wekelijkse capaciteit meer dan verdubbelen en tot 18.000 varkens per week gaan verwerken. 

Bron: Boerenbusiness

In samenwerking met: agd.media

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek