nieuws

Europese brouwers vrezen Zweedse alcoholaanpak

nieuws
De Europese brouwers vrezen dat bier op termijn in hetzelfde verdomhoekje zal geduwd worden als tabak. Vooral Zweden stuurt daarop aan. Het land is momenteel voorzitter van de Europese Unie en probeert haar alcoholbeleid aan de rest van Europa op te dringen. De beroepsorganisatie Brewers of Europe onderstreept met cijfers het belang van de biersector.
9 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De Europese brouwers vrezen dat bier op termijn in hetzelfde verdomhoekje zal geduwd worden als tabak. Vooral Zweden stuurt daarop aan. Het land is momenteel voorzitter van de Europese Unie en probeert haar alcoholbeleid aan de rest van Europa op te dringen. De beroepsorganisatie Brewers of Europe onderstreept met cijfers het belang van de biersector.

Als het van de Zweden afhangt, worden de advertenties voor alcohol ingeperkt. Verder willen ze ook de vrije verkoop van alcohol aan banden leggen en streven naar een systeem van staatswinkels zoals dat bij hen het geval is. En via hogere accijnzen zou ook de prijs naar omhoog moeten. Bij de Brewers of Europe kan men de voorstellen moeilijk verteren.

"Bier is toch niet hetzelfde als tabak", zegt secretaris-generaal Rodolphe de Looz-Corswarem in Het Nieuwsblad. "De eerste sigaret is al schadelijk. Gematigd bier drinken is dat niet. Meer dan negentig procent van de Europese bierdrinkers heeft geen enkel probleem". De Europese brouwers wijzen er ook op dat het Zweedse systeem niet werkt. De voorbije vijftien jaar zou het alcoholverbruik er met dertig procent gestegen zijn door de uitbouw van een zwart circuit met onofficiële invoer of illegale productie buiten de staatswinkels om.

Om de Europese beleidsmakers achter hun standpunt te scharen, pakken de brouwers ook uit met cijfers over de eigen sector. Uit een studie van Ernst&Young is gebleken dat Europa met een jaarlijkse productie van 427 miljoen hectoliter bier de belangrijkste producent ter wereld is. Dat is meer dan China, dat blijft steken op 393 miljoen hectoliter. Het aantal brouwerijen in Europa neemt overigens alleen maar toe: van ongeveer 3.000 in 2006 tot 3.733 vandaag.

Rechtstreeks is de biersector goed voor zo'n 150.600 jobs, onrechtstreeks voor 2,5 miljoen arbeidsplaatsen. Europa consumeert zo'n 394 miljoen hectoliter bier, goed voor 124 miljard euro. De overheden putten 57,2 miljard euro aan opbrengsten uit bier, van accijnzen over btw en bijdragen aan de sociale zekerheid.

 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek