Europees Parlement verwerpt besparing op landbouwbudget

De verschillende commissies in het Europees Parlement buigen zich over het voorstel tot EU-begroting voor 2011 van de Europese Commissie en de besparingen waarop de lidstaten aandrongen. De landbouwcommissie in het Europees Parlement heeft de door de lidstaten geëiste bezuinigingen op het landbouwbudget alvast verworpen.
1 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De verschillende commissies in het Europees Parlement buigen zich over het voorstel tot EU-begroting voor 2011 van de Europese Commissie en de besparingen waarop de lidstaten aandrongen. De landbouwcommissie in het Europees Parlement heeft de door de lidstaten geëiste bezuinigingen op het landbouwbudget verworpen en vraagt om juist meer geld vrij te maken voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in 2011.

De Europese Commissie stelde voor om in 2011 circa 58 miljard euro te spenderen aan landbouw en visserij, dat is ruim 40 procent van de EU-begroting. De lidstaten zijn zoals gebruikelijk voorstander van een krappere begroting. Verenigd in de Europese Raad, stelden ze voor om in 2011 820 miljoen euro minder uit te geven aan het EU-landbouwbeleid dan hetgeen de Europese Commissie begrootte.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement verwerpt dat voorstel en wil in 2011 juist meer geld naar het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zien vloeien, onder meer voor melk en fruit op school (elk 10 miljoen euro). De landbouwcommissie acht het bovendien aangewezen dat het budget voor het monitoren van prijzen op de landbouwmarkten wordt verruimd. Verder pleit de commissie voor het instellen van een melkfonds om de modernisering van de melkveesector te stimuleren.

Een amendement van de Groenen, om de subsidies voor de export van landbouwproducten volgend jaar al tot nul te herleiden, werd met grote meerderheid verworpen. De EU heeft in het wereldhandelsoverleg toegezegd dat exportsubsidies in 2013 tot het verleden behoren.

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten verenigd in de Europese Raad moeten het samen eens worden over de begroting.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek