"Europeaan eet 9 procent meer kippenvlees tegen 2015"

Op de Europese pluimveeconferentie in het Franse Tours werd voorspeld dat de pluimveeproductie in de EU met acht procent toeneemt tegen 2015. De consumptie van kippenvlees zou in vergelijking met 2008 negen procent groeien. Recent maakte de Europese Commissie bekend dat de export van pluimveevlees in de eerste helft van 2010 met 20 procent steeg.
1 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Op de jaarlijkse Europese pluimveeconferentie in het Franse Tours werd voorspeld dat de pluimveeproductie in de EU met acht procent toeneemt tegen 2015. De consumptie van kippenvlees zou in vergelijking met 2008 negen procent groeien. Recent maakte de Europese Commissie bekend dat de export van pluimveevlees in de eerste helft van 2010 met 20 procent steeg. De import daalde met 15 procent.

De Europeaan at in 2008 22,2 kg pluimveevlees per hoofd van de bevolking. De pluimvee-experten in Tours menen dat daar nog flink rek op zit. Ter vergelijking: in Brazilië bedraagt de consumptie bijna 40 kg per persoon. "In 2030 is pluimveevlees de belangrijkste bron van dierlijk eiwit voor de mens", voorspelde Rabobank pluimvee-expert Nan-Dirk Mulder. 

Kippenvlees zal vooral buiten Azië nog op flink meer interesse van de consument kunnen rekenen. Op de conferentie in Tours werd pluimveevlees een veel efficiëntere eiwitbron genoemd dan varkens- of rundvlees. Voor een kilogram kippenvlees is minder plantaardig eiwit nodig, terwijl de productiesnelheid ook hoger is. "Op termijn zal varkensvlees het moeten afleggen tegen pluimveevlees", besluit Mulder.

Mulder verkondigde in Tours dat de vleesmarkt zich wereldwijd herstelt van de recessie, maar het herstel bemoeilijkt wordt door handelsbelemmeringen die landen elkaar onderling opleggen. Mulder noemde daarbij de Russische boycot op de invoer van vleeskuikens. Het effect daarvan is dat de wereldhandel in pluimveevlees met vier procent daalt in de voorspellingen van het Amerikaans ministerie van Landbouw USDA. Toch zal de wereldproductie van pluimveevlees dit jaar met drie procent stijgen, meer dan de groei in varkensvlees (1,6%).

Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat de EU-export van pluimveevlees vlot verliep in de eerste helft van 2010. De EU exporteerde 20,5 procent meer pluimveevlees dan een jaar geleden in dezelfde periode. In totaal ging 550.263 ton pluimveevlees naar derde landen. Rusland is met een import van 93.525 ton en een aandeel van ruim 17 procent de belangrijkste afnemer.

Hongkong is de op één na grootste afnemer van Europees pluimveevlees. Het land had een aandeel van 11,9 procent en importeerde 65.696 ton. Over heel 2009 exporteerde de EU ruim 1 miljoen ton pluimveevlees naar derde landen. Ook toen was Rusland de grootste afnemer met een aandeel van 22,4 procent.

De EU importeerde over de eerste zes maanden van 2010 385.106 ton pluimveevlees. Dat is 15,5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek