Europarlement vraagt dringend actie voor veilige voedselvoorziening

Voedselcorridors van en naar Oekraïne, de eigen bronnen voor voedselimport diversifiëren, binnenlandse landbouwproductie stimuleren en hulp voor de getroffen landbouwers. Deze vier punten schuift het Europees parlement naar voor.

24 maart 2022  – Laatste update 24 maart 2022 18:05
Lees meer over:
graantarweoogst-1250

Met 413 stemmen voor, 120 tegen en 49 onthoudingen heeft het Europees parlement (EP) een resolutie aangenomen over de noodzaak van een EU-actieplan om de voedselzekerheid binnen en buiten de EU te waarborgen na de Russische inval in Oekraïne. De leden van het EP roepen op tot onmiddellijke hulp in de vorm van voedselleveringen aan Oekraïne, en tot een herstart van de EU-strategie voor voedselproductie.

Voedselhulp voor Oekraïne

Gezien de ernstige gevolgen die de Russische aanval op Oekraïne zal hebben voor de voedselzekerheid van de Oekraïense bevolking, moet de EU humanitaire voedselhulp leveren op lange termijn voor Oekraïne. Verder moet de unie ook voedselcorridors van en naar Oekraïne openen, als alternatief voor de gesloten Zwarte Zeehavens, en Oekraïense boeren moeten voldoende toegang hebben tot zaaigoed, brandstof en meststoffen.

Eigen onafhankelijkheid

Volgens de EP-leden hebben de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne duidelijk gemaakt dat de EU minder afhankelijk moet worden van invoer van te weinig leveranciers. Zij pleiten voor een diversificatie van het aanbod uit derde landen en eisen op korte termijn dat de Commissie nagaat hoe de gevolgen van de hoge meststofprijzen voor de landbouwers kunnen worden opgevangen.

Om de afhankelijkheid van de invoer van meststoffen op lange termijn te verminderen, stelt het parlement voor om over te schakelen op alternatieve organische bronnen van voedingsstoffen voor de landbouw en om landbouwinnovatie te ondersteunen.

Ze breken ook een lans voor de binnenlandse voedselproductie, nu de landbouwinvoer wordt verstoord. “Landbouwgrond mag alleen worden gebruikt voor de productie van voedsel en diervoeder”, klinkt het. Zo moeten landbouwers dit jaar braakliggende grond kunnen gebruiken voor de productie van eiwithoudende gewassen.

De oorlog in Oekraïne leidt tot terechte bezorgdheid over prijsstijgingen en de beschikbaarheid van bepaalde landbouwproducten. Ze dwingt ons ook ons voedselproductiesysteem te hervormen

Jan Plagge - voorzitter IFOAM Organics Europe

“EP zwicht op vlak van biodiversiteit”

IFOAM Organics Europe, de Europese koepelorganisatie voor de biologische landbouw, verwelkomt de steun van het parlement om de Europese landbouw veerkrachtiger en onafhankelijker te maken. “De resolutie die is aangenomen, is een positief politiek signaal, vooral gezien de wekenlange intensieve lobby om de ambitie van de EU om de landbouw duurzamer te maken, te ondermijnen”, zegt voorzitter Jan Plagge.

Volgens de landbouworganisatie is de Farm-to-Forkstrategie meer dan ooit de relevante beleidsrichting om ons landbouwsysteem aan te passen aan de huidige en toekomstige crises. “De oorlog in Oekraïne leidt tot terechte bezorgdheid over prijsstijgingen en de beschikbaarheid van bepaalde landbouwproducten, zoals granen voor diervoeder en kunstmeststoffen. Ze dwingt ons ook ons voedselproductiesysteem te hervormen om het onafhankelijker van externe inputs, minder inputintensief en veerkrachtiger te maken”, aldus Plagge.

IFOAM wijst erop dat er al agronomische oplossingen bestaan om deze doelstellingen te bereiken en tegelijk zowel de voedselzekerheid als de rendabiliteit voor de landbouwers te garanderen. “Het stimuleren van landbouwers om de bestaande agro-ecologische praktijken op te schalen, moet een prioriteit zijn voor de beleidsmakers. Met steun van het GLB en de Farm-to-Forkstrategie is het mogelijk om zonder synthetische bestrijdingsmiddelen en meststoffen voldoende te produceren en tegelijk de biodiversiteit in stand te houden, koolstof in de bodem op te slaan en onze voedselproductie weerbaarder te maken tegen de toenemende gevolgen van de klimaatverandering."

IFOAM betreurt wel dat het parlement toegevingen heeft gedaan op belangrijke elementen voor de biodiversiteit door een tijdelijke toelating voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen in ecologische aandachtsgebieden te steunen.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek