Europa verplicht camera’s op vissersboten tegen overbevissing

Het Europees Parlement heeft een nieuw controlesysteem goedgekeurd dat overbevissing moet tegengaan. Het bevat onder meer een verplichting voor grotere vissersboten om camera's te installeren aan boord. Hiervoor krijgen ze vier jaar de tijd.

18 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 oktober 2023 16:30
Lees meer over:

De wetgeving verplicht de lidstaten een systeem op te zetten dat hen toelaat om de positie van alle vissersboten te volgen. De boten zullen daarvoor uitgerust worden met een traceringsapparaat. Voor kleinere boten is wel een uitzondering tot 2030 mogelijk. Alle vissersboten zullen hun vangsten digitaal moeten aanmelden. Dat geldt voortaan ook voor recreatieve boten.

Het nieuwe controlesysteem, dat ook geharmoniseerde sancties bevat, moet de strijd tegen overbevissing versterken en beter garanderen dat de vissers hun ongewenste bijvangst aan wal brengen in plaats van die vis terug in zee te gooien. Die zogenaamde aanlandingsplicht bestaat nu al, maar de controle is gebrekkig.

"Respect en vertrouwen"

Boten van meer dan 18 meter lang moeten binnen vier jaar ook gesloten camerasystemen (CCTV) aan boord installeren, een verplichting die bijna alle Vlaamse vissersboten zal treffen. "Ook al kunnen we er niet om heen dat er nog steeds inbreuken worden vastgesteld, onze vissers verdienen het nodige respect en vertrouwen", klaagt Tom Vandenkendelaere (cd&v) aan. Volgens hem druist deze maatregel in tegen het "gelijke speelveld binnen de Europese Unie".

Tegelijkertijd stelt Vandenkendelaere vast dat hele pakket het "best mogelijke akkoord" is dat het parlement na liefst vijf jaar onderhandelen met de lidstaten in de wacht kon slepen en bevat het volgens hem ook "positieve elementen". Bovendien bereidt de wet de Europeanen voor op de onderhandelingen met de Britten, die inzake CCTV nog verder willen gaan, stipt hij aan.

Vandekendelaere koos uiteindelijk voor een onthouding, net als de Duitstalige CSP en PVDA. N-VA en Vlaams Belang stemden tegen. Het eindcompromis werd goedgekeurd door 438 parlementsleden. 146 leden stemden tegen en 40 kozen voor een onthoudingen.

Rapporteur Clara Aguilera (S&D, ES) noemt het akkoord "evenwichtig". “Vissers hebben vier jaar de tijd om zich aan de veranderingen aan te passen”, zegt ze. “De kleinschalige visserijsector zal profiteren van vereenvoudigde rapportageverplichtingen. Hiermee reageren de leden van het Europees parlement op de vraag van consumenten naar informatie over de herkomst van het voedsel dat ze eten.”

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek