header.home link

EU snoert controle op overbevissing aan

Met onder meer camerabewaking op schepen en een nieuw monitoringsysteem wil de Europese Unie de controle op overbevissing versterken en de traceerbaarheid verbeteren, zo blijkt uit een akkoord dat onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement in de nacht van dinsdag op woensdag hebben bereikt.

31 mei 2023  – Laatste update 31 mei 2023 15:47
Lees meer over:

"Overbevissing is niet enkel één van de grootste bedreigingen voor het mariene milieu, het schaadt ook de broodwinning van kustgebieden. Om dat te vermijden, hebben we een modern en doeltreffend controlesysteem nodig dat de laatste technologische ontwikkelingen aanwendt", zo kondigde bevoegd minister Peter Kullgren namens het Zweedse EU-voorzitterschap het akkoord aan.

Het akkoord verplicht de lidstaten een systeem op te zetten dat hen toelaat om de positie van alle vissersboten te volgen. Voor kleinere boten is wel een uitzondering tot 2029 mogelijk. De vissers moeten hun vangsten via elektronische weg aanmelden. Grotere boten van 18 meter of langer die een risico op niet-naleving van de regels stellen, moeten uitgerust worden met elektronische monitoringsystemen, zoals camerabewaking.

Volgens een mededeling van het Parlement moet het systeem verzekeren dat ongewenste bijvangst aan wal wordt gebracht, in plaats van die vis terug in zee te gooien. Die zogenaamde aanlandingsplicht bestaat nu al, en is bedoeld om ongewenste vangsten te vermijden en zo verspilling tegen te gaan, maar de controle is gebrekkig.

Foutenmarge

De onderhandelingen liepen lange tijd vast op de maximaal gedoogde foutenmarge tussen de geraamde vangst en de hoeveelheden die aan wal worden gewogen. Uiteindelijk is de algemene marge van 10 procent per soort behouden, maar die zal toenemen tot 20 procent voor soorten waarvan de totale vangst minder dan 100 kilogram is.

Daarnaast worden ook de sancties voor overtredingen op de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid geharmoniseerd. Uiteindelijk raakten de onderhandelaars het eens over het principe dat de minimale boete gebaseerd moet zijn op de waarde van de vangst.

Verder zal informatie over verse en diepgevroren vis volledig toegankelijk worden, bijvoorbeeld via een QR-code. Het systeem van digitale traceerbaarheid zal ook uitgebreid worden naar verwerkte visproducten.

Ten slotte zijn er ook voor het eerst regels voor hobbyvissers opgenomen. Recreatieve visserij die vangsten van meer dan 10 kilogram of meer dan 50 euro verkoopt, zal als een ernstige overtreding worden beschouwd.

Over het nieuwe controleregime is liefst vijf jaar onderhandeld in de Europese instellingen. Zowel de lidstaten als het Parlement moeten het compromis nog bekrachtigen.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek