Europa sluit handelsdeals met China en VS

Met het goedkeuren door het Europees Parlement van handelsakkoorden met China en de Verenigde Staten, was het afgelopen week een belangrijke week voor de Europese handel. “Dit zijn werkelijk twee historische deals: met China is het de eerste belangrijke bilaterale handelsakkoord ooit en met de Verenigde Staten is het de eerste overeenkomst over tariefverlagingen in meer dan 20 jaar”, reageert Europees Parlementslid Hilde Vautmans.

16 november 2020  – Laatste update 16 november 2020 15:05
Lees meer over:

Het Europees Parlement keurde in plenaire vergadering een akkoord met China goed waarin 100 Europese geografische aanduidingen beschermd zullen worden tegen namaak en misbruik. Voor België gaat het om jenever. Op hun beurt zullen ook 100 Chinese producten in de EU beschermd worden. Het akkoord zal op 1 januari 2021 in werking treden.

Historische deal met China

“Dit is de eerste economische en commerciële overeenkomst die Europa ooit met China heeft ondertekend”, reageert Europees parlementslid en rapporteur Iuliu Winkler. “Het akkoord heeft dan ook een grote symbolische en vertrouwenwekkende waarde.” De nieuwe overeenkomst kan een impuls geven aan de export van Europese agrovoedingsmiddelen naar China - die was in 2019 al 14,5 miljard euro waard is.

“China is in relatieve termen nog onontgonnen terrein”, reageert Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) en coördinator buitenlands beleid voor de Renew Europe fractie. “Dit akkoord is daarom een eerste, belangrijke stap in het intensiveren van onze dialoog met China. Ik hoop alvast dat we het aantal geografische aanduidingen snel kunnen uitbreiden naar meer (Belgische) streekproducten.”

Deze beide akkoorden zijn een positieve stap in de richting van meer samenwerking met zowel China als de VS en versterken de positie van de Europese Unie op het internationale toneel

Hilde Vautmans - Europees Parlementslid

“Tegelijkertijd moeten we van die dialoog gebruik maken om China te engageren wat betreft mensenrechten, rechten van minderheden en de klimaatdoelstellingen”, gaat Hilde Vautmans verder. “Daarom moet we dringend werk maken van een nieuwe strategie voor de betrekkingen met China, één die de belangen van de EU als geheel verdedigt, respect voor mensenrechten en de internationale rechtsorde garandeert en zorgt voor een meer evenwichtige en wederkerige economische relatie.”

Overeenkomst over tariefverlaging met VS

Daarnaast werd in de handelscommissie van het Europees Parlement groen licht gegeven voor de afschaffing van importtarieven voor bevroren en levende kreeften uit de Verenigde Staten. In ruil daarvoor verlaagt de VS de invoertarieven van onder meer bereide gerechten, glaswerk en aanstekers uit de EU.

“Dit is de eerste overeenkomst over tariefverlagingen in meer dan 20 jaar met de Verenigde Staten”, aldus Hilde Vautmans. “Deze beide akkoorden zijn een positieve stap in de richting van meer samenwerking met zowel China als de VS en versterken de positie van de Europese Unie op het internationale toneel. De VS is al jaren met stip onze belangrijkste handelspartner, al zorgden recente ontwikkelingen in onze handelsbetrekkingen tot een verzwakking van de relatie. Deze deal vormt dan ook een positieve stap in de versterking van de trans-Atlantische relatie. Laten we hopen dat we met president-elect Biden de sterke banden tussen de EU en de VS terug kunnen opbouwen.”

Aziatische landen ondertekenen grootste vrijhandelsakkoord ter wereld

China heeft niet alleen met Europa een akkoord ondertekend. Na acht jaren onderhandelen hebben China en veertien andere in hoofdzaak Aziatische landen 's werelds grootste vrijhandelsakkoord ondertekend. De ondertekening volgde op een top van de Zuidoost-Aziatische landenorganisatie Asean in de Vietnamese hoofdstad Hanoi.

China, Japan, Zuid-Korea, maar ook Australië en Nieuw-Zeeland, maken deel uit van deze vrijhandelszone, net als de tien leden van de Zuidoost-Aziatische landenorganisatie Asean. Dat zijn naast Vietnam ook Thailand, de Filipijnen, Laos, Cambodja, Myanmar, Maleisië, Singapore, Indonesië en Brunei. RCEP is zo groter dan de Europese Unie of de vrijhandelszone tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

De vrijhandelszone werd in 2012 eerst voorgesteld door de Asean-landen, maar toch wordt het algemeen beschouwd als een Chinese reactie op het oorspronkelijk door de Amerikanen gesteunde Trans-Pacific Partnership. Zoals bekend besliste Amerikaans president Donald Trump aan het begin van zijn ambtstermijn al om TTP te verlaten.

De verschillende deelnemende staten van RCEP zijn goed voor een derde van de wereldbevolking (2,2 miljard mensen) en 29 pct van het internationale bbp. De Chinese premier Li Keqiang zei in zijn toespraak dat de ondertekening van RCEP een zege is voor de wereldeconomie. "De ondertekening van RCEP is niet alleen een mijlpaal voor de Oost-Aziatische regionale samenwerking, maar ook voor het multilateralisme en de vrije handel." Volgens berekeningen van de Amerikaanse denktank Peterson Institute for International Economics zou China dankzij het vrijhandelsakkoord tot 85 miljard dollar kunnen toevoegen aan het eigen bruto binnenlands product.

Volgens de Australische premier Scott Morrison is de ondertekening een zege voor de landbouwers in zijn land, alsook voor de tewerkstelling. "Een op de vijf Australische jobs hangt af van de handel. Het RCEP-akkoord zal cruciaal zijn nu Australië en de regio de heropbouw na de COVID-19-pandemie aanvatten."

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek