Europa en landbouwonderzoek willen vervuiling met microplastics aanpakken
nieuwsDe Europese Commissie wil milieuvervuiling door plastic pellets aanpakken. Dat zijn microplastics die kleiner zijn dan vijf millimeter en worden gebruikt als grondstof voor plastic. Naar schatting komen er elk jaar 52.000 tot 184.000 ton van deze microplastics onbedoeld in de natuur terecht. Ook voor de landbouwers heeft dat zijn gevolgen. Onderzoekers van ILVO, UGent en NIOO lanceren een grootschalig plasticonderzoek met gratis bodemanalyse voor deelnemende landbouwers.
Recent kondigde de Europese Commissie een verbod aan op de verkoop van microplastics en van producten waarbij microplastics vrijkomen bij gebruik, zoals glitters en instrooimateriaal bij kunstgrasvelden.
Nu wil de Commissie een nieuw voorstel lanceren dat alle betrokkenen in productieprocessen met microplastics moet aanzetten om strenger te werk te gaan. Volgens Europa kan het verlies van microplastics met 74 procent verminderd worden. "Dat zal voor properder ecosystemen zorgen, een bijdrage leveren aan het plasticvrij maken van rivieren en oceanen en de potentiële risico's voor de volksgezondheid inperken", zo luidt het in een persbericht.
De commissieverordening (een wet die bij inwerkingtreding meteen in de hele EU van toepassing is) moet nu nog worden goedgekeurd door de EU-lidstaten en het Europees parlement. Ze moet samen gezien worden met de recent aangenomen wetgeving die het alledaagse gebruik van microplastics tot een absoluut minimum moet beperken. De bedoeling is om de verontreiniging door microplastics tegen 2030 met 30 procent te verminderen.
Ook de landbouw kan hier haar steentje toe bijdragen. Onderzoekers van de UGent, ILVO en het Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO doen een oproep aan landbouwers in de Benelux om deel te nemen aan het onderzoek’ MiCoS’. Hierbij wil men onderzoeken hoeveel kleine plasticdeeltjes zich bevinden in de akkergronden, en hoe ze de gezondheid van bodem en gewassen beïnvloeden. Zijn er bijvoorbeeld bacteriën en schimmels aanwezig die deze plasticdeeltjes kunnen afbreken?
Wie zich voor 30 november inschrijft om een grondstaal te laten nemen (onder strikte vertrouwelijkheid), ontvangt in ruil gratis een uitgebreide bodemanalyse.
Meer info en inschrijven op deze link.

Bron: Belga / eigen berichtgeving