nieuws

EU verwacht daling van landbouwinkomen tot 2025

nieuws
Het gemiddelde landbouwinkomen van landbouwers in de Europese Unie zal tot 2025 dalen, dat stelt de Europese Commissie in de ‘EU Agricultural Outlook 2019-2030’. “Dat is het gevolg van een scherpe daling van de varkensvleesprijzen en de daaropvolgende daling van de productie, en lagere prijzen voor tarwe, maïs en sojabonen in het begin van deze periode.” Op de langere termijn zijn de vooruitzichten hoopvoller. “Tegen 2030 zal het gemiddelde landbouwinkomen wel stijgen, vooral als gevolg van productie- en prijsstijgingen.”
13 december 2019  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:52

Het gemiddelde landbouwinkomen van landbouwers in de Europese Unie zal tot 2025 dalen, dat stelt de Europese Commissie in de ‘EU Agricultural Outlook 2019-2030’. “Dat is het gevolg van een scherpe daling van de varkensvleesprijzen en de daaropvolgende daling van de productie, en lagere prijzen voor tarwe, maïs en sojabonen in het begin van deze periode.” Op de langere termijn zijn de vooruitzichten hoopvoller. “Tegen 2030 zal het gemiddelde landbouwinkomen wel stijgen, vooral als gevolg van productie- en prijsstijgingen.”

De analyse van de Europese Commissie is gebaseerd op het huidige beleid en op hervormingen waarover al overeenstemming is bereikt. Er is dus geen rekening gehouden met de gevolgen van handelsverdragen waarover nog geen akkoord is bereikt. De verwachte veranderingen in het klimaat zijn wel in de analyses betrokken, evenals andere economische factoren zoals de olieprijs. “We voorspellen dat het landbouwinkomen in Europa blijft dalen tot 2025”, stelt de Commissie in een nieuw rapport, de ‘EU Agricultural Outlook 2019-2030’. Vooral de scherpe dalingen in de varkensvleesprijzen zijn daar de oorzaak van. Over de hele periode 2019-2030 vertoont het landbouwinkomen wel een stijgende lijn.

“Verder verwachten we dat het totale areaal landbouwgrond in de Europese Unie zal dalen tot 178,3 miljoen hectare in 2030”, klinkt het. Het areaal voor eiwithoudende gewassen, voedergewassen en oliehoudende zaden daarentegen, zal naar verwachting met respectievelijk 46 procent, 2 procent en 1 procent toenemen.

De verschuiving naar meer plantaardige diëten zou kunnen leiden tot een daling van de prijzen van vlees en zuivelproducten, waardoor het concurrentievermogen van de sector op de wereldmarkten kan toenemen. “De toenemende vraag naar planten voor menselijke consumptie zal de lagere vraag naar voer slechts gedeeltelijk kunnen compenseren, wat kan leiden tot een vermindering van het landgebruik”, klinkt het. “Deze verschuiving kan voordelen voor het klimaat en het milieu hebben: de koolstofvoetafdruk van de Europese landbouwsector zou bijvoorbeeld met zes procent worden verminderd.”

Bron: Agriholland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek