EU verlaagt toegelaten stralingsniveau voor voedsel
nieuwsDe Europese Unie gaat het maximaal toegelaten stralingsniveau in voedsel dat geïmporteerd wordt uit Japan verlagen. Dat heeft José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, aangekondigd in het Europees Parlement. De maatregel komt er "uit voorzorg". "Alle voeding die gecontroleerd werd sinds de tsunami die Fukushima trof, was perfect veilig voor de volksgezondheid", beklemtoonde Barroso.
Omwille van de onrust om de kerncentrale in Fukushima besliste de Commissie een tweetal weken geleden om levensmiddelen en diervoeder die uit Japan worden ingevoerd, strenger te controleren op kernstraling en aan extra tests te onderworpen. De stralingsniveaus die Europa in zijn voedsel toestaat, werden in 1987 vastgelegd, in de nasleep van de kernramp in Tsjernobyl een jaar eerder.
Ondanks de extra controles bleef de Commissie de voorbije dagen en weken vragen krijgen. "Zijn de geldende normen wel adequaat?", luidt het dan. "Zaken als deze moeten op wetenschappelijk bewijsmateriaal gebaseerd zijn", antwoordde Barroso in Straatsburg. Daarom bekijkt de Commissie of de normen effectief toereikend zijn. Die analyse moet eind juni afgerond zijn.
Niettemin worden de normen in afwachting reeds aangepast. "Een voorzorgsmaatregel", aldus Barroso. "Maar ook een kwestie van compatibiliteit. Opdat de standaarden niet zouden verschillen, hebben we beslist als overgangsmaatregel de strengere normen te implementeren die in Japan gelden." Op die manier komt de Commissie tegemoet aan een ander punt van kritiek, namelijk dat de voedselcontroles in Europa weinig zin hebben als de controles in het land van oorsprong (Japan) toch strenger zijn.
Bron: Belga