"EU-uitbreiding aankaarten bij WTO-onderhandelingen"
nieuwsDat heeft federaal landbouwminister Jaak Gabriëls woensdag gezegd op een rondetafel met landbouworganisaties en ngo's. "De uitbreiding van de EU zal een belangrijke invloed hebben op het Europese landbouwbeleid, en dus ook op de relatie van Europa met zijn handelspartners", zo stelde Gabriëls. Volgens de minister moet de Unie anticiperen door nu al een evaluatie te maken van de impact van de toetreding van kandidaat-lidstaten op de rol van de EU binnen de WHO.
Professor aan de KUL Jo Swinnen, gespecialiseerd in de band tussen landbouw en handel, geeft Gabriëls gelijk dat de uitbreiding op tafel moet komen wanneer in Qatar tot een nieuwe onderhandelingsronde zou worden beslist. "Als Europa voor de nieuwe lidstaten het systeem van steunmaatregelen zou toepassen zoals dat nu in voege is, dreigen mogelijk conflicten over de afspraken die daarover bestaan binnen de WTO", zo licht Swinnen toe. "Met het oog op de uitbreiding zal de manier waarop de landbouwers binnen de EU worden gesteund, wellicht moeten worden herbekeken".
Volgens Swinnen zal het Europese landbouwbudget -nu al de grootste slokop in de begroting- met de uitbreiding in elk geval onder druk komen te staan. Hij voorspelt op termijn een afbouw van de steun- en compensatiemaatregelen aan de boeren. Voor de vertegenwoordigers van landbouworganisaties woensdag reden om zich vragen te stellen of de landbouwers dan nog wel inkomensgaranties zullen hebben.
Swinnen ziet een oplossing. "Wat betreft compensatie voor de lagere prijzen van landbouwproducten, worden grote en kleine bedrijven momenteel quasi over dezelfde kam geschoren. Grote bedrijven kunnen soms op enorm veel middelen rekenen. Europa zou als alternatief zijn steun direct aan het inkomen van de landbouwers kunnen linken. Daardoor zouden kleine familiebedrijven niet voor hun brood hoeven te vrezen".
"Trouwens, als er wordt gesnoeid in de steunmaatregelen, zullen eerst de grote bedrijven daarvan de invloed ondervinden. En de Europese Unie zal een terugschroeving zeker spreiden over een langere termijn", zo meent de professor nog.
Bron: Belga