header.home link

EU-parlement wil uniforme regels dierenwelzijn

1 november 2021

Dierenwelzijnsregels moeten op degelijke wetenschap gestoeld worden en in alle Europese lidstaten op dezelfde manier worden toegepast. Dat heeft de landbouwcommissie van het Europees Parlement met een grote meerderheid uitgesproken.

Lees meer over:

Dierenwelzijnsregels moeten per soort worden uitgevoerd, bovendien moet de invoering gepaard gaan aan een effectbeoordeling, vindt de landbouwcommissie. De Europese koepel van landbouworganisaties en coöperaties (Copa-Cogeca) reageert verheugd op de uitspraak van de landbouwcommissie, die overigens niet meer is dan een resolutie en geen kracht van wet heeft.

Tijd, steun en financiering

Veehouders moeten genoeg tijd, steun en financiering krijgen om te investeren in dierenwelzijn. Bovendien moet het inkomen en de concurrentiekracht van de Europese boer op de wereldmarkt in ogenschouw worden genomen, aldus de parlementscommissie. De commissie omarmt het burgerinitiatief ‘End the cage age’, gericht op het uitbannen van de dierhouderij in kooien. Maar ook hier moet een soortgericht beleid komen. Een verbod voor het houden van leghennen in kooien, juichen de parlementariërs toe.

Vrijwillige etikettering

De Europese Unie kent verscheidene keurmerken voor dierenwelzijn, die onderling behoorlijk verschillen. Het is zowel in belang van veehouders als van consumenten, dat daar meer duidelijkheid en eenheid in komt met een uniforme vrijwillige etikettering voor alle landbouwhuisdieren. Een verplichte etikettering is een van de mogelijkheden, vindt de landbouwcommissie van het Europarlement. Copa-Cogeca meent dat een goede etikettering in het voordeel kan werken voor de veehouderij, omdat de Europese producent zich daarmee kan onderscheiden van concurrenten van buiten de EU.

Het voltallige Europees Parlement zal waarschijnlijk in december over het dierenwelzijnsrapport stemmen.

Bron: boerenbusiness.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek