EU-parlement hekelt achterhouden studie over Farm-to-Fork

In het Europees Parlement is maandag boos gereageerd op het nieuws dat een studie van de door de Commissie voorgestelde nieuwe landbouwstrategie maandenlang achtergehouden zou zijn. "Dat is niets minder dan schandalig", zegt Tom Vandenkendelaere (CD&V). Hilde Vautmans (Open Vld) heeft het over een "onaanvaardbare" demarche van de Commissie. Sara Matthieu van Groen riep op om niet toe te geven “aan de lobby van de agro-industrie”.

18 oktober 2021  – Laatste update 18 oktober 2021 23:00
Lees meer over:

Het parlement debatteerde maandag over de Farm-to-Forkstrategie die de Europese Commissie in mei 2020 voorstelde. Het is een aanpak om het hele Europese voedselsysteem te verduurzamen, binnen het kader van de Green Deal. De strategie is de kapstok voor tal van concrete wetgevende voorstellen die de Commissie wil publiceren.

Tijdens het debat in Straatsburg bleken verschillende parlementsleden te struikelen over een studie die werd opgesteld door het Joint Research Center (JRC), de interne studiedienst van de Commissie. In het document wordt een verbetering van de impact van het landbouwbeleid op de omgeving voorspeld, maar ook een forse daling van de Europese voedselproductie in alle sectoren. Die zou worden gecompenseerd door een grote stijging van de import. De studie was volgens mediaberichten al in januari klaar, maar werd pas afgelopen zomer, in volle vakantieperiode, online geplaatst.

Vautmans: "Commissie heeft gefaald"

"Het is enorm betreurenswaardig dat de Commissie de informatie over de gevolgen van de Farm-to-Fork-strategie voor onze boeren zo lang heeft achtergehouden", stelt Hilde Vautmans. “En dat terwijl ze wist welke belangrijke beslissingen er over de toekomst van de landbouwsector gemaakt werden gedurende het volledige jaar. Ik denk daarbij in de eerste plaats aan de onderhandelingen over het GLB, die in juni werden afgerond en waarin de relatie boer en milieu centraal stond.”

Volgens Vautmans gaat het niet over details. “Het gaat over het verlies van productie, inkomen en voedselonzekerheid. De handelwijze van de Commissie is onaanvaardbaar. Als deze impactstudie al in januari klaar was, waarom mag het Europees Parlement dat niet weten en ze niet raadplegen? De transparantie is in deze helemaal zoek.” Ze wijst erop dat het normaal de gewoonte is om eerst impactstudies uit te voeren vooraleer er wetsvoorstellen worden gedaan, om zo de mogelijke gevolgen ervan in te schatten en te evalueren. “Voor zo’n belangrijk dossier zou je dat op zijn minst ook verwachten. De Commissie heeft hier duidelijk gefaald.”

Vandenkendelaere: "Commissie was nalatig"

Tom Vandenkendelaere benadrukt dat hij achter de doelstellingen van de Farm-to-Fork-strategie staat. “Dit vormt de kern van de Europese Green Deal om de voedselproductie in Europa op een klimaatvriendelijke manier te verduurzamen”, stelt hij. “De Europese Commissie moet echter levensvatbare alternatieven bieden aan miljoenen Europese boeren over hoe men deze doelen kan bereiken op een manier dat hun bedrijven daar ook de vruchten van rapen. Duurzaam produceren staat niet gelijk aan banen verliezen en landbouwbedrijven kelderen.”

De inhoud van het rapport baart Vandenkendelaere zorgen. "Alleen al de Europese export van varkensvlees zou dalen met 77 procent. Bovendien is de terughoudendheid van de Europese Commissie om maatregelen te treffen en de wijdverspreide varkenscrisis veroorzaakt door de Afrikaanse varkenspest in tientallen lidstaten aan te pakken onbegrijpelijk." Hij stelt vast dat de Commissie nagelaten heeft voorstellen te doen op basis van objectieve wetenschappelijke data. “Dat is niets minder dan schandalig”, klinkt het ferm.

Kyriakides: "Geen impactstudie"

Europees commissaris voor Voedselveiligheid Stella Kyriakides probeerde in het parlement te sussen. Het document van de JRC is helemaal geen impactstudie, maar een rapport dat "maar enkele aspecten" van de strategie behandelt, zei ze. Het werd gepubliceerd van zodra de Commissie begreep dat het nog erg lang zou duren vooraleer haar modellen een bredere studie zouden toelaten. Bovendien zal voor elk wetgevend initiatief in het kader van de strategie wel degelijk een echte impactstudie worden uitgevoerd, zei de Cypriotische. "Ik kijk ernaar uit om die dan met u te bespreken."

Matthieu: "Niet toegeven aan agro-industrie"

"De Farm-to-Forkstrategie zorgt voor een echte hervorming en dat is goed nieuws voor boer en natuur. Het huidig model is nefast voor milieu, klimaat en boeren”, sprak Sara Matthieu (Groen) haar collega-parlementsleden toe. Ze riep hen op om zich achter de strategie te scharen. “Laat je niets wijsmaken door de lobby van de agro-industrie. Dit is de kans om boeren een eerlijk inkomen te geven met respect voor milieu en natuur. Laat ons die kans samen grijpen."

Het parlement stemt dinsdag over zijn kijk op de strategie. De uitslag wordt woensdag bekendgemaakt.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek