EU-lidstaten wijzen EVP-voorstel tot aanpassing van ontbossingswet af
nieuwsDe lidstaten van de Europese Unie willen niet ingaan op de vraag van het Europees Parlement om nog aanpassingen door te voeren aan de ontbossingswet. Daarmee blijven de lidstaten zich achter de oorspronkelijke wetinhoud scharen, tot ongenoegen van de Europese Volkspartij (EVP) die graag had gehad dat landen zonder risico op ontbossing konden uitgesloten worden van de wet. Wel benadrukken de lidstaten nogmaals hun steun om de wet met een jaar uit te stellen.
Vorige week werden in het Europees Parlement heel wat veranderingen aan de Europese ontbossingsverordening (EUDR) gestemd. Zo stemden de parlementsleden in om de inwerkingtreding met een jaar uit te stellen. Op deze manier zouden bedrijven en handelaars, die moeten bewijzen dat hun producten 'ontbossingsvrij' zijn, meer tijd hebben om aan de rapporteringsvereisten te voldoen. In oktober gingen ook al de EU-lidstaten met dat uitstel akkoord.
Tijdens de stemming diende de EVP ook nog een amendement in dat zich richt op het invoeren van een nieuwe risicoclassificatie in de ontbossingswet. Daarbij zouden de bedrijven van landen die “geen risico” hebben op ontbossing, waar het bosareaal stabiel blijft of toeneemt, de wet niet moeten implementeren. Dit voorstel werd door een ongebruikelijke rechtse meerderheid aangenomen in het parlement, waardoor opnieuw onderhandeld moest worden met de lidstaten.
Nee op risico-clausule, ja op uitstel
Het EVP-voorstel viel woensdag echter op een koude steen bij de lidstaten. "Het opnieuw openen van de wettekst zou enkel en alleen maar rechtsonzekerheid en een enorme tijdsdruk creëren", luidde het. Dat is ook de positie van België. Onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement moeten nu zo snel mogelijk opnieuw aan tafel om tegen december een gezamenlijk akkoord te vinden hierover.
Wel herbevestigen de lidstaten nog eens hun steun voor het uitstel van 12 maanden. "Dit zou de lidstaten en bedrijven voldoende tijd moeten geven voor een vlotte en doeltreffende tenuitvoerlegging van de regels, inclusief de volledige invoering van stelsels van zorgvuldigheidseisen", luidt het. "Deze wijzing zal geen invloed hebben op de essentie van de wet, namelijk de bijdrage van de EU aan ontbossing tot een minimum beperken."
Het Duitse Europarlementslid Christine Schneider, die namens de EVP de amendementen had ingediend, bestempelt de houding van de lidstaten als "onverantwoordelijk". "Zo blijven de structurele problemen van de wetgeving bestaan, in het bijzonder de bureaucratische lasten en rapporteringsvereisten die kmo’s overrompelen. Deze bedrijven staan vaak voor onoverkomelijke uitdagingen, ook al spelen ze geen rol in de wereldwijde ontbossing", reageert ze. “De wet moet effectief, maar ook praktisch zijn.”
Greenpeace meent dan weer dat de lidstaten hebben gekozen voor een "verstandige aanpak tegen de chaotische amendementen", en dringt erop aan dat men dit standpunt in de komende onderhandelingen niet loslaat. "Conservatieve en extreemrechtse Europarlementsleden probeerden in dit late stadium mazen in de wet te maken die groter zouden zijn dan het regenwoud van de Amazone, en dat kan niet worden getolereerd", klinkt het. De milieuorganisatie betreurt wel nog steeds dat de implementatietermijn wordt opgeschoven.
EUDR in het kort
De European Deforestation Regulation (EUDR) zal bedrijven verplichten om te bewijzen dat er sinds 2020 geen bossen werden gekapt bij de productie van hun grondstoffen. Hiervoor zullen ze hun producten moeten kunnen terug traceren tot aan de boerderij. De verordening geldt voor zeven grondstoffen die geproduceerd, verwerkt of verkocht worden in Europa: rundsvlees, cacao, koffie, palmolie, soja, rubber en hout. Ook de afgeleide producten ervan zoals papier, chocolade en lederproducten vallen onder de wetgeving.
De ontbossingsverordening is al van juni vorig jaar in werking getreden maar de belangrijkste onderdelen stonden pas gepland om vanaf januari 2025 geïmplementeerd te worden. Door heel wat onduidelijkheid over de concrete invulling van de wet, konden heel wat bedrijven en lidstaten zich niet voorbereiden en werd gevraagd om uitstel. Daar ging de Europese Commissie, de lidstaten en de het Parlement in feite al op in. Maar omdat er ook nog amendementen in het Parlement werden goedgekeurd bij het voorstel van uitstel, moeten de lidstaten en het Parlement terug aan tafel voor de onderhandelingen daaromtrent.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga