header.home link

EU-landbouwministers overwegen groepsaankoop vogelgriepvaccins

24 mei 2022

De ministers van Landbouw van de EU-lidstaten hebben de Europese Commissie dinsdag verzocht om, naar aanleiding van de uitbraak van vogelgriep deze winter, de mogelijkheden te onderzoeken van een mechanisme voor groepsaankoop of vaccinbanken. Dat moet zorgen "voor een robuuste en responsieve bevoorrading" met vaccins.

Lees meer over:
pluimveekipvogelgriepvrijuitloop-1250

Veel lidstaten, waaronder België, zijn getroffen door recente uitbraken van vogelgriep in de pluimveesector. Het gaat om "de ernstigste uitbraak in de recente geschiedenis van Europa", aldus de ministers tijdens hun bijeenkomst in Brussel.

Ze benadrukten het grensoverschrijdende karakter van de ziekte en het feit dat die zich zeer snel kan verspreiden, evenals de "ernstige sociaaleconomische gevolgen die de landbouw en de handel verstoren". Ze herinnerden ook aan het risico dat het virus kan inhouden voor de menselijke gezondheid.

Bovenop bioveiligheid

De EU-ministers zijn van oordeel dat vaccinatie een nuttige aanvulling zou kunnen vormen op de toepassing van strikte bioveiligheids- en andere bestaande preventie- en bestrijdingsmaatregelen. Net als bij Covid-19 bij mensen, overwegen ze daarom groepsaankopen. Zij roepen ook op tot gezamenlijke inspanningen om de vaccinatie in de internationale handel te vergroten.

Gezien de sterke daling van het aantal gevallen heeft België tien dagen geleden de verplichte inperking van pluimvee opgeheven die was opgelegd nadat vorig najaar verscheidene gevallen waren ontdekt. Ons land handhaaft echter de verplichting om pluimvee binnenshuis te voederen en beveelt nog steeds aan om pluimvee in netten te plaatsen om nauw contact met wilde vogels, die momenteel de dragers van het virus zijn, te vermijden.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek