EU gaat strijd aan met wereldwijde ontbossing

Tegen volgende zomer moet een wetgevend kader klaar zijn dat bedrijven verplicht om aan te tonen dat er geen bomen omgehakt werden voor de productie van hun goederen die ze in Europa willen invoeren.

26 oktober 2020  – Laatste update 26 oktober 2020 17:33
Lees meer over:

De natuurlijke habitats verdwijnen aan een alarmerend tempo. De voorbije 10 jaar verdwenen meer dan 8,4 miljoen voetbalvelden van het Amazonewoud en gingen ruim 10 miljoen voetbalvelden natuurlijke habitats verloren in de Cerrado.

Wereldwijd is de Europese Unie verantwoordelijk voor 10 procent van de ontbossing, zo blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. De grote schuldige is de import van vlees, cacao, soja en palmolie waarvoor bossen gekapt worden.

“Veel producten in onze winkelwagen komen uit ontboste gebieden en dragen bij aan de ontbossing”, stelt Béatrice Wedeux, beleidsmedewerker bossen bij WWF België. “Bossen en andere ecosystemen over de hele wereld vormen een essentieel schild tegen klimaatverandering, pandemieën en de crash van de biodiversiteit, maar de Europese consumptie verzwakt die buffer.”

Bossen vormen een essentieel schild tegen klimaatverandering, pandemieën en de crash van de biodiversiteit, maar de Europese consumptie verzwakt die buffer

Béatrice Wedeux - WWF België

Ook het Duitse Europarlementslid van de sociaaldemocratische fractie Delara Burkhardt wil paal en perk stellen aan de praktijken. Via een rapport vraagt ze de Europese Commissie om richtlijnen op te stellen om de wereldwijde houtkap een halt toe te roepen. Bedrijven die producten verkopen binnen Europa zullen moeten bewijzen dat er voor de productie ervan geen bomen werden gekapt of mensenrechten werden geschonden.

Vorige week keurde het Europees parlement het rapport van de Duitse alvast goed. Nu is het aan de Commissie om het wetgevend kader uit te werken. Dat wordt verwacht tegen de zomer van volgend jaar.

Op dit moment heeft de Europese Unie geen bindende wetgeving rond ontbossing, enkel vrijwillige afspraken. De nieuwe wet moet die afspraken vervangen en voor meer transparantie zorgen.

Verschillende milieuorganisaties, onder meer WWF, Greenpeace, Rikolto, Natuurpunt en BOS+, spreken van een ultieme kans om de betrokkenheid van Europa bij wereldwijde ontbossing te stoppen. Ze verenigden zich in de #Together4Forests-beweging waarmee ze een gezamenlijke oproep lanceerden aan de federale en regionale regeringen om de ontwikkeling van deze Europese wetgeving actief te ondersteunen. “Deze wet moet op Europees en nationaal niveau worden geflankeerd met maatregelen om toeleveringsketens duurzaam en transparant te maken, de Belgische voetafdruk op bossen en biodiversiteit te verminderen en producerende landen in de richting van duurzame productie te duwen”, klinkt het.

Bron: De Standaard / Eigen verslaggeving

Beeld: Fabio Nascimento (Greenpeace)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek