EU en VS praten verder over oplossing hormonenconflict

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze een nieuw systeem van handelssancties tegen een reeks Europese producten andermaal uitstellen. De sancties zijn een gevolg van het Europese verbod op de invoer van Amerikaans hormonenvlees. De EU en de VS hebben de voorbije maand geprobeerd om een compromis te bereiken, maar dat is nog niet helemaal gelukt.
23 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze een nieuw systeem van handelssancties tegen een reeks Europese producten andermaal uitstellen. De sancties zijn een gevolg van het Europese verbod op de invoer van Amerikaans hormonenvlees. De EU en de VS hebben de voorbije maand geprobeerd om een compromis te bereiken, maar dat is nog niet helemaal gelukt.

Het Europese invoerverbod voor rundvlees dat behandeld is met hormonen dateert van 1988. Als compensatie mogen de VS van de Wereldhandelsorganisatie al tien jaar lang handelssancties opleggen ter waarde van 116,8 miljoen dollar op jaarbasis. Om de EU onder druk te zetten, waren de Amerikanen oorspronkelijk van plan om de sancties vanaf 23 maart van toepassing te laten worden op een nieuwe reeks producten, waarbij onder meer de Franse Roquefort-kaas zou getroffen worden.

De invoering van de heffing werd echter verschoven naar 23 april om onderhandelingen over de kwestie kans op slagen te geven. Nu de deadline verstreken is, hebben de Amerikanen beslist om 9 mei als nieuwe einddatum voorop te stellen. De VS "geven zichzelf iets meer tijd om tot een onderling akkoord te komen met de Europese Unie", aldus de Amerikaanse handelsgezant Ron Kirk in een communiqué.

"De Europese Unie heeft aangetoond dat ze echt tot een oplossing wil komen voor het probleem en twee extra weken moeten volstaan om uit te vissen of we de kwestie kunnen regelen", voegde hij er aan toe. Tijdens een telefonisch onderhoud zijn de EU-commissaris voor Handel Catherine Ashton en de Amerikaanse handelsgezant "tot een akkoord gekomen om de onderhandelingen te verlengen en zo een oplossing te vinden", aldus de Europese Commissie op haar beurt in een mededeling.

"We zijn ons er beiden van bewust dat het een moeilijke zaak is die zowel de bedrijven en de consumenten in de Europese Unie als die in de Verenigde Staten treft", stelt Ashton nog in de tekst.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek