nieuws

"EU en VS dicht bij WTO-compromis"

nieuws
De EU en de VS naderen een overeenstemming over de liberalisering van de handel in landbouwproducten. Dat zeggen bronnen bij de Europese Commissie en bij delegaties in Genève. Het compromis waaraan gesleuteld wordt, zou in de lijn van voorstellen liggen die eerder zijn gedaan door de G20, de groep van belangrijkste ontwikkelingslanden. Directeur-generaal Lamy merkt vooruitgang op in de gesprekken tussen de belangrijkste spelers, maar wil dat de gesprekken sneller opschieten.
13 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Europa en de Verenigde Staten naderen een overeenstemming over de liberalisering van de handel in landbouwproducten. Dat zeggen bronnen bij de Europese Commissie en bij delegaties in Genève. Een akoord tussen de Europese Unie en de VS is een belangrijke stap op weg naar een allesomvattend handelsakkoord, waarbij 150 landen betrokken zijn.

De VS en de EU vormen samen met India en Brazilië de voornaamste spelers in het onderhandelingsproces. Belangrijkste punten op de agenda zijn de toegang van landbouwproducten op de Indiase en Europese markt, de vermindering van handelsverstorende landbouwsteun aan Amerikaanse boeren en de vergroting van de markttoegang voor industrieproducten in landen als China, India en Brazilië. Een akkoord ligt in de lijn van voorstellen die eerder door de groep van de belangrijkste ontwikkelingslanden (G20) zijn gedaan.

Een hoge ambtenaar van de Europese Commissie zegt dat de verschillen tussen de EU en de VS kleiner worden. "Een belangrijk knelpunt ligt bij India, dat moeite heeft met de Amerikaanse wens om landbouwproducten op de Indiase markt te verkopen. India vindt dat moeilijk om te verteren omdat Amerikaanse boeren de meest beschermde ter wereld zijn, terwijl de Indiase boeren op de rand van het bestaan leven".

Volgens directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO gaan de onderhandelingen te langzaam. Hij ziet wel vooruitgang tussen de belangrijkste spelers, maar merkt dat anderen morren omdat ze te weinig horen over de inhoud van het overleg.(GL)

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek