EU-Commissie kritisch over natuurherstel Westerschelde

Niet alleen de Nederlandse Raad van State maar ook de Europese Commissie staat kritisch ten opzichte van het natuurherstel bij de Westerschelde. Zij vraagt zich af of Nederland wel voldoende werk maakt van het herstellen van de natuur die wordt aangetast door het uitdiepen van de zeearm. Dat staat te lezen in een brief van de Europese Commissie van 1 juli, die nu pas werd vrijgegeven.
3 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Niet alleen de Nederlandse Raad van State maar ook de Europese Commissie staat kritisch ten opzichte van het natuurherstel bij de Westerschelde. Zij vraagt zich af of Nederland wel voldoende werk maakt van het herstellen van de natuur die wordt aangetast door het uitdiepen van de zeearm. Zo staat te lezen in een brief van de Europese Commissie van 1 juli, die nu pas werd vrijgegeven.

De kritiek van de Europese Commissie is terug te vinden in een brief op datum van 1 juli, die de Nederlandse minister van Landbouw en Visserij Gerda Verburg woensdagavond op aandringen van het parlement heeft vrijgegeven. De commissie heeft aanvullende informatie gevraagd, maar de Nederlandse regering heeft nog niet gereageerd, meldt Verburg.

De Europese Commissie wijst er in haar schrijven op dat landen een grote beslissingsvrijheid hebben, maar dat maatregelen zeker niet tot een verslechtering mogen leiden. De Commissie, die toeziet op naleving van Europese regels, voorziet echter dat "er een gerede kans bestaat dat de thans voorziene maatregelen kunnen leiden tot significante negatieve gevolgen voor de natuurlijke kenmerken van het betrokken gebied".

De regering-Balkenende besloot in april, ondanks adviezen van twee onderzoekscommissies, de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen niet onder water te zetten. Het Nederlandse parlement hoort nog premier Jan Peter Balkenende, minister Verburg en staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga over de kwestie. Verburg en Huizinga zoeken een oplossing in de discussie.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek