header.home link

“Ernstige inbreuken” bij 1 op 10 controles bij Vismijn Oostende

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft vorige maand inspecties uitgevoerd in en rond de Vismijn van Oostende. In totaal werden 17 bedrijven gecontroleerd en werden acht controles uitgevoerd op voertuigen. Bij drie controles werden ernstige inbreuken vastgesteld, zes operatoren kregen een waarschuwing.

8 mei 2023  – Laatste update 8 mei 2023 15:00
Lees meer over:
favvcontrolevismijnoostende

"De voornaamste niet-conformiteiten die werden vastgesteld hadden betrekking op de infrastructuur en hygiëne (bijvoorbeeld werkmateriaal dat niet voldoende proper bleek, roestvorming, handenwasbakken die niet werkten…). Daarnaast werden ook twee opmerkingen gegeven over de temperatuur van levensmiddelen of beschikten operatoren niet over de correcte registratie bij FAVV", klinkt het in het persbericht.

De controles vonden plaats op 28 april. De speciale actie had tot doel om de hele keten - van de vissersboten tot de viswinkels en marktkramers - op hetzelfde moment onder de loep te nemen. Elf controleurs van FAVV controleerden naast de vismijn zelf ook twee vissersboten en hun pakhuizen, vijf transformatiebedrijven (waar vis wordt verwerkt of bereid), vijf marktkramers en vier viswinkels. Ook werden acht voertuigen voor transport van vis, langs de weg tegengehouden en gecontroleerd.

De voornaamste punten die een risico kunnen vormen voor de voedselveiligheid, werden gecontroleerd. "Zo werd toegezien of de temperatuurvoorschriften werden nageleefd, de algemene infrastructuur van de bedrijven in orde was en of hygiëne werd gerespecteerd", klinkt het. "Er werden drie pv's opgesteld en zes waarschuwingen gegeven."

FAVV voert jaarlijks inspecties en monsternames uit op verschillende visafslagen in België (Nieuwpoort, Oostende, Zeebrugge). Het voedselagentschap voert ook steekproefgewijs controles uit op zowat 13.000 ton aan visserijproducten in de vismijnen. De voorbije jaren werden de gecontroleerde producten steeds geschikt verklaard voor menselijke consumptie. In 2021 haalden 98,2 procent van de inspecties in de visserij een gunstig resultaat.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek