Opvolger Packo Cooling ziet opleving in verkoop melkkoeltanks, ondanks zwakke Belgische markt
duidingZo’n twee jaar nadat Packo Cooling, producent van koeltanks voor de melkindustrie, failliet ging, kent zijn opvolger Pac Cool hernieuwd succes. Voormalig werknemer Christophe Huyghebaert kocht het machinepark van Packo op en maakte in september 2023 een herstart met de productie van koeltanks. Ruim een jaar later presteert het sterk afgeslankte Pac Cool goed, hoewel de Vlaamse markt zwak is. “Door het stikstofdossier is er geen groei in de sector waardoor ook de vraag uitblijft.” De melkveehouderij blijft de belangrijkste afzetmarkt, maar ook andere sectoren worden in toenemende mate aangesneden.
De opeenvolging van de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de aanslepende onzekerheid door het stikstofdossier deden in februari 2023 de gerenommeerde Zedelgemse producent van koeltanks voor de melkindustrie Packo Cooling de das om. Met het faillissement kwam aan een geschiedenis van ruim 100 jaar een einde en ruim 80 mensen stonden op straat. Onder hen ook productie- en engineeringmanager Christophe Huyghebaert.
Hij constateert dat de productiestop door veel dealers in Vlaanderen en ook elders in Europa niet zo makkelijk opgevangen kon worden. “Na de uitspraak van het faillissement is er door een aantal dealers geprobeerd een doorstart te maken met Packo Cooling, maar de gesprekken met de curator verliepen moeilijk”, vertelt Huyghebaert. Nadat de doorstart van Packo Cooling afketste, richtten Huyghebaert en een groep investeerders hun pijlen op het machinepark van het productiebedrijf dat in juni 2023 geveild werd.
“Dit machinepark hebben we nagenoeg helemaal kunnen overnemen en in de weken erna hebben we de machines met 50 vrachtauto’s verhuisd naar een nieuwe productiesite in Gistel”, vervolgt de West-Vlaming. Hij is directeur van het nieuwe bedrijf Pac Cool dat vanaf september 2023 stelselmatig de productie heropstartte.

Fabrikant van melkkoeltanks Packo Cooling vraagt faillissement aan
28 februari 2023Minder omzet, nog veel minder personeel
Ruim een jaar na dato blikt de ondernemer tevreden terug op de heropstart. “We hadden in het begin veel bestellingen in te halen en hebben vorig jaar zeer goed gedraaid.” Pac Cool genereert de helft van de omzet van zijn voorganger en heeft 25 mensen in dienst, nagenoeg allemaal oud-medewerkers van Packo Cooling met veel knowhow. “Doordat de personeelskost hierdoor veel minder zwaar weegt in de omzet, zijn we erin geslaagd rendabel te worden.”
De problemen die tot de ondergang van Packo Cooling leidden, zijn nog niet allemaal opgelost, maar behalve de reorganisatie heeft ook het herontwerp van bepaalde producten zijn vruchten afgeworpen. Huyghebaert: “Door een redesign van verticale tanks (silo’s) is de transportkost sterk gedaald en hebben we plotseling veel export naar Italië. Ook bijvoorbeeld onze buisvoorkoelers zijn opnieuw naar de tekentafel gegaan en kunnen nu aan zeer concurrentiële prijzen verkocht worden.”
“Belgische markt dramatisch”
Ruim 90 procent van de productie verdwijnt op export. In het verleden was België een belangrijke markt, maar door het stikstofdossier verloopt de verkoop uiterst slecht. “Een nieuwe koeltank komt vaak pas in beeld bij een bedrijfsuitbreiding”, vertelt Huyghebaert die de schaalvergroting in de melkveehouderij in zijn 25-jarige carrière als koeltankbouwer aan den lijve ondervond. “Waar een koeltank vroeger gemiddeld 5.000 liter was, is dat nu eerder 20.000 liter.”
In andere Europese landen is de afzet voor Packo Cooling behoorlijk, maar ook hier voorziet het bedrijf op termijn een krimp van de markt door beperkende wetgeving. Om in te spelen op deze toekomst, wil Pac Cool zich ook op andere sectoren richten dan de melkveehouderij. Zo ziet Huyghebaert potentieel in de verwerkende industrie waarbij ook brouwerijen in beeld komen, waar ook met koeltanks gewerkt wordt.
Toch heeft Pac Cool de hoop op de melkveehouderij ook nog niet opgegeven. Wellicht bieden anderen trends in de sector ook weer mogelijkheden. “Wij produceren ook producten voor zuivelbereiding aan huis, maar zouden ons hierin verder kunnen ontwikkelen”, vertelt Huyghebaert verwijzend naar de korte keten en zuivelbereiding op de boerderij.
In voorbereiding op een toekomst waar niet-landbouwsectoren vermoedelijk een belangrijker afzetkanaal zullen vormen, is Pac Cool begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek tegenover de huidige locatie. “Dit is noodzakelijk om verder te kunnen groeien”, aldus Huyghebaert die in de zomer hoopt te kunnen verhuizen.