header.home link

Fabrikant van melkkoeltanks Packo Cooling vraagt faillissement aan

28 februari 2023

Packo Cooling, de gerenommeerde Zedelgemse producent van koeltanks voor de melkindustrie, heeft de boeken neergelegd. De opeenvolging van de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de aanslepende onzekerheid door het stikstofdossier doen het ruim 100-jarig bedrijf de das om. Tachtig werknemers verliezen wellicht hun baan.

Lees meer over:
melkkoeltank Packo

Packo is een bekende naam in de landbouwtoelevering. In 1918 begon Charles Packo in zijn smidse in Zedelgem gereedschappen te maken voor de boeren uit de streek. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen daar ook landbouwmachines bij. Het zijn Roland, François en Gerard, de drie zonen van Charles, die het bedrijf uitbouwden tot een internationale speler. Vanaf 1964 specialiseert Packo zich in de productie van roestvrijstalen melkkoeltanks en melkmachines. In de jaren ’70 verbreedde de focus van het bedrijf en werden er ook allerlei toestellen voor koeling, opslag, pasteuriseren, enz. voor de voedingsmiddelenindustrie gemaakt.

Tot over een zestal jaar had het Zedelgemse bedrijf - toen nog Packo Inox - een afdeling in Diksmuide. Maar toen die laatste werd overgenomen door de Nederlandse Verder Groep, ging Zedelgem alleen verder als Fullwood Packo. Begin vorig jaar werd ook de band verbroken met het Britse zusterbedrijf Fullwood, dat melkrobots produceert. JOZ, een Nederlandse producent van landbouwrobots, nam Fullwood toen over. Vanaf dan ging het Zedelgemse bedrijf verder onder de naam Packo Cooling.

Uitgelicht

West-Vlamingen maken 8 op 10 Belgische landbouwmachines

nieuws
9 maart 2017 Lees meer

Aanvankelijk was er sprake van dat JOZ ook het koeltankbedrijf zou overnemen, maar die deal ging op het allerlaatste moment niet door. Dat had volgens Erwin Neu, die al 44 jaar aan de slag was bij Packo, meteen gevolgen voor de verkoop omdat klanten liever in één beweging een melkrobot en een koeltank kopen. Daar bovenop kwamen ook nog de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Dertig procent van de koeltanks van Packo Cooling was voor de Russische markt bestemd en die viel plots weg. Ook het stikstofdossier speelde een belangrijke rol. Door de aanslepende onzekerheid stellen landbouwers hun investeren uit. “Met alle gevolgen van dien voor onze omzet”, aldus Neu.

Begin deze week legde Packo Cooling de boeken neer en werd een curator aangesteld. Vakbond ABVV denkt dat de kans klein is dat er een overnemer kan worden gevonden. “Er is al uitgebreid gezocht, de kans dat de curator nog een overnemer vindt, is klein. Al kan het natuurlijk altijd gebeuren dat er zich nog niemand aanbiedt”, klinkt het. Als er geen overnemer wordt gevonden, verliezen de 80 medewerkers van Packo Cooling hun job.

Bron: Belga / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek