nieuws

Eierprijs in neerwaartse spiraal

nieuws
Na een hoogconjunctuur het afgelopen jaar maakt de prijs van zowel kooi- als scharreleieren in ons land de afgelopen weken een vrije val door. Vooral voor scharreleieren is er sprake van een ongekende daling in korte tijd. Het aanbod van scharreleieren uit Duitsland kwam terug op gang en ook de export en de vraag van consumenten naar scharreleieren daalden.
10 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Na een hoogconjunctuur het afgelopen jaar maakt de prijs van zowel kooi- als scharreleieren in ons land de afgelopen weken een vrije val door. Vooral voor scharreleieren is er sprake van een ongekende daling in korte tijd. De oorzaak is te vinden in Duitsland waar de productie van leghennenbedrijven die hun traditionele kooien omschakelden terug op gang komt. Ook de export en de consumentenvraag naar scharreleieren daalden.

De hoge prijs voor zowel kooi- als scharreleieren was vooral een gevolg van de sterke vraag naar eieren in Duitsland. De reden daarvoor is dat Duitsland als één van de weinige EU-landen de leghennenrichtlijn strenger heeft omgezet. Alle Duitse leghennenbedrijven moesten voor 2009 hun traditionele kooien omschakelen naar alternatieve huisvestingssystemen of kleinvolières. Bedrijven die konden aantonen dat zij concrete plannen hadden voor de omvorming van hun stallen kregen nog één jaar uitstel.

Veel bedrijven maakten van het uitstel gebruik waardoor de omschakeling in Duitsland pas begin 2009 goed op gang kwam. Tijdens de ombouw van de stallen stonden de bedrijven tijdelijk leeg en daalde de leghennenproductie dus fors. Door die verminderde productie had Duitsland te kampen met een structureel tekort aan eieren. Dit tekort deed de vraag naar eieren uit België en Nederland stijgen. De beslissing van heel wat Duitse supermarkten om enkel nog scharreleieren te verkopen, joeg de prijs van scharreleieren nog extra in de hoogte.

Enkele weken voor Pasen begonnen de eierprijzen te dalen. De Duitse stallen werden opnieuw bevolkt en vooral de productie van scharreleieren steeg er sterk. Ook de consumentenvraag naar scharreleieren daalde omdat kippen bij particulieren vanaf het voorjaar opnieuw meer eieren leggen. De export van eieren en eiproducten buiten Europa viel bovendien fel terug en de import steeg fors.

Op de veiling van Kruishoutem ging de notering voor scharreleieren de voorbije weken met 3,65 euro omlaag tot 7 euro voor honderd stuks. In de leghennensector hoopt men dat die neerwaartse spiraal op zijn einde loopt en dat de prijzen stabiliseren. 

Wat de eierprijzen brengen, hangt in grote mate af van het aanbod in Europa. Enerzijds heeft de betere conjunctuur van het afgelopen jaar gezorgd voor een stijgende leghennenstapel in bijna alle Europese landen. Anderzijds moeten veel pluimveebedrijven op korte tijd hun huisvestingssysteem omvormen, nu Europa lijkt vast te houden aan de timing van de leghennenrichtlijn. Dat zal wellicht toch zijn invloed hebben op het aanbod aan eieren de komende jaren.

Op korte termijn is het vooral kijken naar de vraag. Het verbruik van eieren zit in de lift en de sector probeert samen met VLAM om deze trend vast te houden. Ook de export zal gestimuleerd moeten worden.

Bron: Boer & Tuinder

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek