EFSA vindt minder salmonella in voedsel en bij pluimvee
nieuwsDe Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA en het Europees centrum voor ziektepreventie en -controle ECDC hebben een jaarrapport 2009 over zoönoses en voedselgerelateerde ziekte-uitbraken gepubliceerd. Het aantal besmettingen met salmonella nam voor het vijfde achtereenvolgende jaar af. Het aantal koppels leghennen waarbij salmonella werd gevonden lag negen procent lager.
Campylobacter, dat het vaakst wordt aangetroffen in rauw kippenvlees, blijft de belangrijkste veroorzaker van voedselgerelateerde ziekten. In 2009 was er een toename met vier procent tot 198.252 geregistreerde gevallen. Salmonella zorgde in 2009 voor 108.614 infecties en werd vooral teruggevonden in kip, kalkoen en varkensvlees. In 2009 lag het aantal infecties 17 procent lager dan in 2008.
De daling van het aantal besmettingen bij mensen heet de verdienste te zijn van de maatregelen die de lidstaten en de Europese Commissie hebben vastgelegd. De Commissie streeft immers naar het terugdringen van salmonella in eieren, kippenvlees en levend pluimvee, wat zich vertaald in minder gevallen bij mensen. In 2009 behaalden 17 lidstaten de reductiedoelstellingen voor leghennen.
Listeria infecties troffen 1.645 mensen. Dat is 19 procent meer dan in 2008. In 2009 zijn mogelijk 270 mensen in de EU door een besmetting met listeria overleden. Escherichia coli besmette 3.573 mensen in 2009. Daarvan nam het aantal infecties dat werd geregistreerd licht af in vergelijking tot 2008. Yersinia enterocolitica, een bacterie die met name in varkensvlees wordt gevonden, trof 7.595 mensen.
In 2009 werden in de Europese Unie in totaal 5.550 voedselgerelateerde uitbraken van ziekten geregistreerd. In totaal werden 48.964 mensen ziek en het staat vast dat het tot minimaal 46 sterfgevallen leidde. Van de uitbraken betrof 31 procent salmonella, 19 procent een virus en 10 procent hing samen met bacteriële gifstoffen. De belangrijkste bronnen waren eieren en eiproducten, gemengde maaltijden en varkensvlees.
Meer info: The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic agents and Food-borne Outbreaks in 2009 en EU-maatregelen ter reductie van Salmonella
Bron: AgriHolland/eigen verslaggeving