header.home link

EFSA: "Uitzondering voor gebruik van neonicotinoïden was gerechtvaardigd"

18 november 2021

Het besluit van 11 landen van de Europese Unie, waaronder België, om toestemming te geven voor de tijdelijke herintroductie in 2020 en 2021 van zogenaamde neonicotinoïden was gerechtvaardigd bij gebrek aan een alternatief. Dat zegt de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Neonicotinoïden zijn gewasbeschermingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen.

Lees meer over:

De EU verbiedt sinds 2018 het gebruik van drie neonicotinoïden (clothianidin, thiamethoxam en imidacloprid) in open velden. Deze gewasbeschermingsmiddelen zouden de oorzaak zijn van de achteruitgang van de bijenpopulatie. Elf lidstaten werken sindsdien met "noodvergunningen" om landbouwers in staat te stellen producten die deze stoffen bevatten weer te gebruiken. 

Ook in ons land kende de dienst Gewasbeschermingsmiddelen en Meststoffen van de FOD Volksgezondheid een uitzondering toe voor de neonicotinoïde imidacloprid, vooral bekend onder de naam Gaucho van Bayer. Milieuorganisaties hekelen die vergunningen van de neonicotinoïden, die ze een "bijenmoordenaar" noemen. 

De Europese Commissie had EFSA in 2020 gevraagd te beoordelen of deze "noodvergunningen" gerechtvaardigd waren vanwege “een gevaar voor gewassen dat niet met andere redelijke middelen kon worden ingedamd", de enige uitzondering waarin de Europese regelgeving voorziet.

"In alle gevallen concludeerde de EFSA dat de noodtoelatingen gerechtvaardigd waren, ofwel omdat er geen alternatieve methoden of producten, chemisch of niet-chemisch, beschikbaar waren, ofwel omdat er een risico bestond dat het ongedierte resistentie ontwikkelt tegen beschikbare alternatieve producten", zegt het agentschap in een verklaring.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek