header.home link

Waals gebruiksverbod op neonicotinoïden vernietigd

15 juni 2020
De Raad van State heeft het Waals besluit van 2018 vernietigd, dat het gebruik van neonicotinoïden verbiedt. Dat meldden de federaties Phytofar en Bioplus-Probois in een persbericht. In het arrest wordt verwezen naar het niet-respecteren van de bevoegdheden van het gewest.
De Raad van State heeft het Waals besluit van 2018 vernietigd, dat het gebruik van neonicotinoïden verbiedt. Dat meldden de federaties Phytofar en Bioplus-Probois in een persbericht. In het arrest wordt verwezen naar het niet-respecteren van de bevoegdheden van het gewest.
Europa bepaalt voor veel producten de spelregels zodat iedereen op gelijke voet behandeld wordt. De regels worden uitgevoerd op het niveau van de lidstaten en lokaal kan men daar eventueel van afwijken op voorwaarde dat de te volgen procedures gerespecteerd worden.
 
“In die zin is de recente uitspraak van de Raad van State in een rechtszaak tussen het Waalse gewest en Phytofar en Bioplus-Probois, over het verbod op het gebruik van neonicotinoïden, vrij logisch”, luidt het. “Ook een gewest moet immers de federale en Europese regels respecteren, die ze trouwens zelf mee heeft goedgekeurd.”
 
Waals verbod
 
Terwijl op federaal niveau nog geen beslissing is gevallen over een globaal verbod op neonics, verbood het Waalse gewest in 2018 het gebruik ervan. Dit verbod resulteerde in problemen voor onder andere de kakkerlakken- en ongediertebestrijding in de toeristische sector en voor de Waalse landbouwers.
 
In recente uitspraken heeft de Raad van State dit verbod nu geannuleerd. Deze arresten baseren zich vooral op de schending van de grondwettelijke verplichting tot federale loyauteit. De regio’s en de federale overheid moeten immers elkaars bevoegdheden respecteren en niet verhinderen of bemoeilijken. “Maar ook andere juridische argumenten zouden tot dezelfde logische uitspraak hebben geleid”, klinkt het.
 
Phytofar en Bioplus-Probois zijn tevreden dat de Raad van State vindt dat het Waalse Gewest de federale bevoegdheden moet respecteren. “We hopen dat de gelijkaardige nog lopende rechtszaken nu op dezelfde basis kunnen beoordeeld worden”, zegt Peter Jaeken, secretaris-generaal van Phytofar en Bioplus-Probois. “Maar nu is het vooral belangrijk om vooruit te blikken naar de uitdagingen op middellange en lange termijn: klimaat, biodiversiteit en de broodnodige samenwerking tussen sectoren, landen en continenten om daar een gedragen oplossing voor te vinden. Wij staan open voor een dialoog. Daarnaast zullen onze leden blijven investeren in onderzoek naar oplossingen die onze klanten nodig hebben en die meegroeien met de maatschappelijke verwachtingen. Het is alleszins nuttiger voor mens en maatschappij om daar geld en energie te steken dan in rechtszaken.”
 
Meer info over neonicotinoïden vind je op fytoweb.be.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek