Eerste wereldwijde recessie sinds Tweede Wereldoorlog

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zit de wereld in een recessie. Wat in de VS begon, verspreidt zich nu over alle landen ter wereld, stelt de Wereldbank in een rapport. Het bevestigt de vrees dat een crisis in de crisis groeit en dat de crisis in het Westen de ontwikkelingslanden verder in een neerwaartse spiraal duwt. Daarmee veegt het rapport van de Wereldbank de hoop weg dat de groeilanden de wereld uit de recessie halen.
10 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zit de wereld in een recessie. Wat in de VS begon, verspreidt zich nu over alle landen ter wereld, stelt de Wereldbank in een rapport. Het bevestigt de vrees dat een crisis in de crisis groeit en dat de crisis in het Westen de ontwikkelingslanden verder in een neerwaartse spiraal duwt.

Daarmee veegt het rapport van de Wereldbank de hoop weg dat de groeilanden de wereld uit de recessie halen. Ondanks het feit dat de VS het epicentrum van de globale crisis zijn, vluchten de investeerders in Amerikaans schatkistpapier en de dollar, waardoor de ontwikkelingslanden geen toegang meer hebben tot de kredietmarkt. Ze zien hun groei plots afgeremd en worden opnieuw in toenemende mate geconfronteerd met armoede.

Daarbij komt dat de internationale instellingen de vraag naar kredieten niet kunnen bijhouden. Vooral in Oost-Europa is er een groeiend probleem. Het IMF vraagt daarom een verdubbeling van zijn fondsen in de aanloop naar de top van de G20 op 2 april. Een groot probleem is echter de slinkende vraag als gevolg van de crisis. De bedoeling is dat de G20 op een of andere manier de economische vraag gaat stimuleren.

De Tijd merkt op dat niet iedereen akkoord gaat met de analyse van de Wereldbank. Zo ziet Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, "het moment van de herneming" naderen. Volgens de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett kan het echter nog vijf jaar duren vooraleer de economie van de klap hersteld is.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek