Eerste Vlaamse biomassaplein in Houthalen-Helchteren ingewijd

Op de site van afvalverwerker Bionerga in het Limburgse Houthalen-Helchteren is dinsdag het eerste biomassaplein van Vlaanderen officieel in gebruik genomen. Op het plein worden houtsnippers van diverse oorsprong verzameld en verwerkt om ze vervolgens als brandstof op de markt aan te bieden. Inmiddels hebben enkele gemeentebesturen en scholen interesse getoond om hun grotere gebouwen met biomassa te verwarmen en af te stappen van fossiele brandstoffen.

1 juni 2022  – Laatst bijgewerkt om 1 juni 2022 10:26
Lees meer over:

Na een maand proefopstellen en proefdraaien, is dinsdag het Biomassaplein in Houthalen-Helchteren in gebruik genomen. Het Biomassaplein verzamelt biomassa uit onder andere ecologisch landschapsbeheer. Zo zorgt het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) voor een grote hoeveelheid houtsnippers van tal van houtkanten langs Limburgse velden en wegen. RLLK is een samenwerkingsverband van overheden, natuurverenigingen, landbouworganisaties, erfgoedorganisaties, wildbeheereenheden, private landeigenaren en toeristische verenigingen en zet zich in voor het beheer van landschap, natuur en erfgoed.

De houtsnippers van Limburgse bomen worden aangeleverd in containers. Het gaat om hout dat niet kwalitatief genoeg is om als materiaal gebruikt te worden. Op het Biomassaplein staat een grote verwarmingsinstallatie die gevoed wordt met de niet-bruikbare (bv. te grote) fracties biomassa. De installatie wekt warm water op dat gebruikt wordt om de verse houtsnippers te drogen. Het vochtgehalte vermindert daarbij van 50 naar 20 procent. Door deze actieve droging behoudt de biomassa een aanzienlijk hogere calorische waarde dan passief gedroogde houtsnippers.

Hoogwaardige grondstof uit houtafval

Op het einde van het proces haalt een zeefinstallatie metaalresten, de zeer fijne fracties en de te grove fracties eruit en blijven de kwaliteitsvolle gedroogde snippers over die op de markt worden aangeboden als energiebron. Hierdoor verdwijnen de houtresten niet langer naar het buitenland of worden niet langer als afval beschouwd, maar krijgen zij als grondstof voor warmte een tweede leven.

In Houthalen-Helchteren leverde 6,8 kilometer houtkantenbeheer 420 ton natte houtsnippers en vervolgens 275 ton droge houtsnippers op. “Dat is het equivalent van zo'n 100.000 liter stookolie”, klinkt het. De kostprijs van het hout ligt echter 20 tot 30 procent lager dan stookolie. Bovendien moet de biomassa volgens de betrokken partijen een onafhankelijke, lokale bron van energie opleveren, met daarbij een hogere leveringszekerheid en een stabiel tarief van de grondstof.

Het is de bedoeling om het Biomassaplein aanvankelijk 2 à 3 maanden per jaar te gebruiken, aangezien de aanvoer van houtsnippers seizoenafhankelijk is. Later worden er mogelijk ook gras of andere producten verwerkt en kan de installatie langer operationeel zijn.

biomassa

Alternatief voor verwarming met fossiele brandstoffen

Intussen hebben onder andere enkele gemeentebesturen en scholen interesse getoond om hun grotere gebouwen - zoals scholen en sporthallen - met biomassa te verwarmen en af te stappen van fossiele brandstoffen als gas of olie. De coöperatie Energieke Houtkanten in Bocholt stapte bijvoorbeeld al over op biomassa om er een scholencomplex en het parochiehuis te verwarmen.

Het Biomassaplein is een initiatief van de Provincie Limburg (LSM), Bionerga, Nuhma en het Regionaal Landschap Lage Kempen. De provincie Limburg investeerde vanuit de stichting Limburg Sterk Merk (LSM) 650.000 euro in de ondersteuning van de testcase in Houthalen-Helchteren.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek