header.home link

Eerste onderzoeksgebouw geopend in wetenschapspark rond voeding en gezondheid

1 maart 2023

De eerste realisatie in het Food Innovation Park in Roeselare is een feit. In het R&D gebouw wordt onder meer testapparatuur voor voeding en gezondheid ter beschikking gesteld voor zowel bedrijven, kennistellingen en zorg- en gezondheidsactoren. Het onderzoeksgebouw past hiermee in het plaatje van het wetenschapspark die de brug wil maken tussen de voedings- en gezondheidssector.

Food innovation park roeselare 4

The proof of the pudding is in the eating

Het gloednieuwe gebouw, de zogeheten Food Research & Development Hall, in het wetenschapspark is het resultaat van een samenwerking tussen POM West-Vlaanderen, Flanders’ FOOD en VIVES. Zo staat er in het gebouw momenteel een industriële microgolfoven waar onderzoek mee gedaan wordt naar pasteuriseren, voorbakken en regenereren van voeding. Dit in het kader van Food Pilot van Flanders’ Food.

“Bedrijven krijgen hier de kans om op kleine schaal innovatie uit te testen zoals de industriële microgolfoven en worden hierbij begeleid door experten en onderzoekers”, duidt Jan Vander Stichele, voorzitter van Flanders’ FOOD. Ook gloednieuwe labo’s van VIVES vinden onderdak in het gebouw. “We beschikken hier over een smaaklabo, een nutritioneel en een microbieel labo. We kunnen in de labo’s voedsel testen gaande van textuur en geur naar voedingswaarden en houdbaarheid”, aldus directeur van VIVES Joris Hindryckx. “Daarnaast is er ook een fitnessruimte. Op deze manier kunnen we onderzoek voeren op drie niveaus: onderzoek naar de samenstelling en aanpassing van voedsel alsook de correlatie tussen voeding en gezondheid.”

Food innovation park roeselare 2

Het onderzoekscentra werd ingericht als een open innovatie-infrastructuur uitgebaat door VIVES. Dit wil zeggen dat iedereen kan aankloppen om het onderzoekcentrum te gebruiken onder leiding van de hogeschool. Zo kunnen bijvoorbeeld producenten aankloppen die recepten op grotere schaal willen klaarmaken en uitproberen, maar ook bedrijven die de hypermoderne grootkeuken willen gebruiken om te onderzoeken hoe ze lekkere maaltijden aan kunnen bieden zonder verlies van voedingswaarde.

Het is een uitdaging om onze West-Vlaamse familiale bedrijven te overtuigen om in dialoog te gaan met kennisinstellingen en gebruik te maken van toegepaste onderzoeksinfrastructuur

Jean De Bethune - voorzitter van POM West-Vlaanderen

Opstapinfrastructuur om te groeien

POM West-Vlaanderen zet graag de schouders onder een project met ‘opstapinfrastructuur’ die de samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijven stimuleert. “Het is een uitdaging om onze West-Vlaamse familiale bedrijven te overtuigen om in dialoog te gaan met kennisinstellingen en gebruik te maken van toegepaste onderzoeksinfrastructuur”, legt Jean De Bethune voorzitter van POM West-Vlaanderen uit. “Opstapinfrastructuur zoals dit is nodig om groei te realiseren in het bedrijf zelf maar ook om te groeien op vlak van netwerk.”

Schakel tussen voeding en gezondheid

Het Food Innovation Park stimuleert innovatie op het snijpunt van voeding en gezondheid en wil de expertise van beide sectoren samenbrengen. “Om kwaliteitsvolle en betaalbare producten te ontwikkelen, is samenwerking tussen voedings-, zorg- en gezondheidssector essentieel”, legt De Bethune uit. “Onderzoek rond deze thematiek is vaak nog versnipperd.” POM West-Vlaanderen wil in de toekomst ook nog de speerpuntsectoren van de provincie zoals machinebouw en materiaalinnovatie erbij betrekken. De provincie heeft alvast de ambitie om verdere onderzoeks- en innovatiegerichte activiteiten op het terrein uit te bouwen in Roeselare.

De keuze voor Roeselare is niet onlogisch volgens burgemeester Kris Declercq (cd&v) “De stad is het centrum van de voedingsindustrie in onze provincie. Daarnaast hebben we hier ook voeding voor de geest met onze onderzoek- en kennisinstelling zoals Inagro, VIVES en de land- en tuinbouwscholen. De ligging is hier ideaal.”

Food innovation park roeselare 1
Uitgelicht
Inagro en provincie West-Vlaanderen hebben vrijdag de onderzoeksserre Agrotopia officieel geopend. In die nieuwe serre in Roeselare zal onderzoeks- en adviescentrum Inagro ond...
24 september 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek