Eerste eierautomaat te vinden op Heuvellandse boerderij

De eerste eierautomaat in Vlaanderen is te vinden in de West-Vlaamse gemeente De Klijte, een deelgemeente van Heuvelland. Eierboer Wim van Boxtel verkoopt op die manier een deel van de eieren van zijn 100.000 legkippen rechtstreeks aan de consument. "We zijn op het idee gekomen toen onze zoon Bert stage liep op een legkippenbedrijf in Nederland. Daar stond een eierautomaat en het was een groot succes", legt de eierboer uit.
28 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De eerste eierautomaat in Vlaanderen is te vinden in de West-Vlaamse gemeente De Klijte, een deelgemeente van Heuvelland. Eierboer Wim van Boxtel verkoopt op die manier een deel van de eieren van zijn 100.000 legkippen rechtstreeks aan de consument. “We zijn op het idee gekomen toen onze zoon Bert stage liep op een legkippenbedrijf in Nederland. Daar stond een eierautomaat en het was een groot succes”, legt de eierboer uit.

Wim van Boxtel is een Nederlander die al zeventien jaar kippen houdt in het Heuvelland. De aanschaf van een eierautomaat verliep niet vlekkeloos. “Eerst moesten we alle papieren en vergunningen in orde krijgen en daarna begon de zoektocht naar een geschikte automaat. Het was niet evident om er eentje te vinden waarbij de eieren op een veilige manier uit de automaat konden gehaald worden. Uiteindelijk vonden we ze toch”.

De eieren in de automaat zijn verpakt in doosjes van 6,10 of 18 stuks. Via transportbandjes worden ze naar een centraal punt gebracht, waar de eierdoosjes uit de automaat kunnen gehaald worden. “Doordat er geen tussenpersonen zijn tussen producent en consument, kunnen we de prijs laag houden. Voor zes eieren betaal je 60eurocent, voor tien eieren 90cent en voor achttien eieren 1,60euro”, zegt van Boxtel.

Om de drie dagen komen er nieuwe exemplaren in de automaat, dus zijn ze gegarandeerd vers. “Ze zijn ook zeker drie weken houdbaar”, argumenteert Wim. Naast de automaat heeft hij een infobord geplaatst, waar de klant informatie en leuke weetjes over eieren vindt en elke maand een nieuw recept. “Er is ook een luik voorzien waar de mensen hun lege eierdoosjes kunnen deponeren. Op die manier vangen we twee vliegen in één klap: we recupereren eierdoosjes en hergebruiken ze. Zo komen ze ook niet meteen in de vuilniszak terecht”. 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek