Eerste Belplume-certificaat voor leghennenbedrijf

Het Proefbedrijf voor de Veehouderij, het onderzoekscentrum van de provincie Antwerpen dat praktijkonderzoek doet naar het duurzaam houden van leghennen en vleeskippen, is het eerste Belgische leghennenbedrijf dat het kersverse Belplume-certificaat voor de leghennenhouderij binnenhaalt.
8 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Het Proefbedrijf voor de Veehouderij, het onderzoekscentrum van de provincie Antwerpen dat praktijkonderzoek doet naar het duurzaam houden van leghennen en vleeskippen, is het eerste Belgische leghennenbedrijf dat het Belplume-certificaat binnenhaalt. Na de braadkippensector heeft ook de leghennenhouderij met Belplume de stap gezet naar een eenvormig Belgisch kwaliteitssysteem.

Het eerste Belplume-certificaat in de leghennenhouderij werd aan het Proefbedrijf voor de Veehouderij in Geel uitgereikt in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de pluimveesector.

Na de braadkippensector heeft ook de leghennenhouderij met Belplume de stap gezet naar een eenvormig Belgisch kwaliteitssysteem. Sinds eind 2009 kunnen opfok-, leghennen- en legvermeerderingsbedrijven zich aansluiten bij Belplume. De vzw Belplume wordt aangestuurd door alle belangrijke groeperingen van de professionele pluimveesector.

Bedrijven die het Belplume-certificaat krijgen, volgen strikt het Belplume-lastenboek op. Daarmee bewijzen ze dat ze veilige eieren produceren, dat ze degelijke productiemethodes en -omstandigheden waarborgen en dat ze oog hebben voor dierenwelzijn. Tot slot verzekeren ze de transparantie en traceerbaarheid van hun eieren door belangrijke gegevens te bewaren en uit te wisselen, zodat de historiek en de status van elk lot gekend is.

Voorheen kon in de sector enkel gewerkt worden met buitenlandse kwaliteitssystemen zoals het Nederlandse IKB-Ei en het Duitse KAT. Bovendien hebben een aantal distributeurs een eigen kwaliteitssyteem opgezet. Op die manier werd het voor de legkippenhouder steeds moeilijker om in orde te zijn met de verschillende lastenboeken.

Leghennenbedrijven die aan het Belplume-lastenboek voldoen, zijn onmiddellijk ook in orde met alle wettelijke voorwaarden van de autocontrole. Naast wettelijke werden ook bovenwettelijke voorwaarden opgenomen in het lastenboek. Die zijn nodig om het kwaliteitsniveau van de deelnemers te onderstrepen en om gelijkwaardigheid te bekomen met buitenlandse systemen. Er wordt naar gestreefd om op korte termijn gelijkwaardigheid te bekomen met IKB-Ei en KAT.

"Het is belangrijk om de wildgroei aan lastenboeken voor leghennen een halt toe te roepen", zegt Belplume-voorzitter Wouter Wytinck. Belplume wil daarom dienen als basiscertificering voor de distributieketens. Op die manier wordt het aantal controles tot een absoluut minimum beperkt en wordt aanzienlijk bespaard op de kosten voor het deelnemend bedrijf.

Belplume kan als integraal kwaliteitssysteem ervoor zorgen dat het imago van het Belgisch ei verder verbetert. Een beter imago moet resulteren in een sterkere afzet, zowel in binnen- als buitenland.

Bron: eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek