Één op drie Vlaamse bodems scoort “ondermaats” in onderbroekentest

Voor het project “Onderbroek Ondergronds” van de plattelandsvereniging Landelijke Gilden werden in 500 Vlaamse tuinen onderbroeken begraven. De slips bleven minstens twee maanden ondergronds en gaven na opgraving een indicatie van het bodemleven. Na registratie en onderzoek van alle onderbroeken blijkt nu dat één op drie Vlaamse bodems ondermaats scoort op de test.

31 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 31 oktober 2023 12:47 Joris Rigo
Schermafbeelding 2023-10-31 122559

Onderbroekentest 

Bijna een derde van de Vlaamse bodems vertoont weinig tot geen leven. Dat is de conclusie van een wel heel origineel onderzoek dat de plattelandsvereniging Landelijke Gilden enkele maanden geleden in gang zette. Omdat je het bodemleven niet altijd met het blote oog kan waarnemen, riep de organisatie in het voorjaar mensen met een tuin op om een witte katoenen onderbroek te begraven. De onderbroek werd na twee maanden opnieuw opgegraven en de staat ervan is een indicatie van het bodemleven van de tuin. Hoe minder ervan overblijft, hoe beter de bodem. Nu alle onderbroeken zijn opgegraven schuift de Landelijke Gilden de resultaten naar voren.  

Resultaten  

Wat blijkt? Het Vlaamse bodemleven is maar nipt geslaagd voor de onderbroekentest. Iets meer dan de helft (52%) van de bijna 500 geregistreerde onderbroeken kwam zo goed als verteerd uit de grond. "Vaak waren het enkel nog de elastiekjes of de dikke naden die overbleven. Micro-organismen in de bodem, zoals bacteriën en schimmels, maar ook insecten zorgden voor de vertering van net iets meer dan de helft van de onderbroeken", verduidelijken de onderzoekers.

De andere helft slips werd na de opgraving als “minder goed” beoordeeld. Ruwweg werd deze categorie opgesplitst in twee delen: 20 procent van de onderbroeken bleek deels verteerd en 28 procent kwam zo goed als intact uit de grond. “Voor wie zo'n bijna intact exemplaar opgroef, is een bodemanalyse een goed idee”, raadt de vereniging aan. “Mogelijk is de grond te nat of te droog of zijn er te veel gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen gebruikt. Met doe-het-zelf bodemkits kunnen mensen alvast zelf aan de slag, maar voor een grondige analyse kan een staal worden opgestuurd naar onder meer de Bodemkundige Dienst van België”, aldus Landelijke Gilden. 

UHasselt zoekt Limburgers die theezakjes in hun tuin willen begraven voor bodemonderzoek
Uitgelicht
De Universiteit van Hasselt start samen met Het Belang van Limburg en het Departement Omgeving een grootscheeps burgerwetenschapsonderzoek dat voor het eerst de staat van de L...
20 maart 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek