UHasselt zoekt Limburgers die theezakjes in hun tuin willen begraven voor bodemonderzoek
20 maart 2023De Universiteit van Hasselt start samen met Het Belang van Limburg en het Departement Omgeving een grootscheeps burgerwetenschapsonderzoek dat voor het eerst de staat van de Limburgse tuinbodems in kaart moet brengen. Hiervoor gaat de Universiteit op zoek naar 1.000 Limburgers die in de komende maanden enkele theezakjes en een bodemsensor in hun tuin willen begraven.
"Een tuinbodem is een bron van leven, in één lepeltje grond zitten meer levende micro-organismen dan dat er mensen op aarde rondlopen", zegt dokter Sofie Thijs van het Centrum voor Milieukunde UHasselt en coördinator van het project. "Toch is er nog niet zoveel geweten over de precieze samenstelling van tuinbodems. Met 'Bodemleven' willen we hier verandering in brengen. En daar hebben we de hulp van 1.000 Limburgers voor nodig."
Analyse bodemleven
Geïnteresseerden kunnen zich tot 10 april aanmelden via de website hbvl.be/bodemleven. Wie geselecteerd wordt om deel te nemen, mag een pakket afhalen met hierin theezakjes, een slimme bodemsensor en verschillende materialen om bodemstalen te verzamelen. Midden juni moeten de deelnemers de theezakjes in de volle grond van hun tuin ingraven op een plek naar keuze en plaatsen ze een slimme sensor in de bodem. Midden september wordt hen dan gevraagd om de theezakjes en enkele bodemstalen terug te sturen naar de onderzoekers van het Centrum voor Milieukunde van UHasselt voor de diepgaande analyses. Ook worden er dagelijks door de slimme bodemsensor informatie doorgestuurd over de bodemvochtigheid, de temperatuur van de bodem en de luchttemperatuur.
"De ingegraven theezakjes zullen in de drie maanden onder de grond aangetast worden door micro-organismen zoals schimmels en bacteriën die leven in de bodem", zo legt dokter Thijs het onderzoek uit. "Het gewichtsverschil van wat overblijft van de theezakjes wordt na de zomer geanalyseerd en de belangrijkste spelers van het bodemleven worden gekarakteriseerd met de nieuwste technologieën op basis van DNA-karakterisatie." Die kennis koppelen de onderzoekers dan aan de gegevens uit de bodemstalen zoals onder andere de hoeveelheid voedingsstoffen, organische koolstof en de PH-waarde in de bodem. "Door al deze gegevens samen te brengen krijgen we uiteindelijk een heel mooi beeld over de rijkdom van het bodemleven in de Limburgse tuinen.”
Grootste Limburgonderzoek ooit
‘Bodemleven’ maakt deel uit van ‘Het Grootste Limburgonderzoek Ooit’ van het Onderzoekscentrum Regioanalyse van Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg. “Natuur en milieu is een thema dat Limburgers na aan het hart ligt, dat blijkt uit de eerste burgerbevraging die we samen met UHasselt organiseerden. Voor meer dan 12.000 Limburgers stond dit in de top drie van dingen waarvan ze wakker liggen”, zegt Indra Dewitte, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg. “Zo rijpte het idee om een groot citizen science-project op te zetten waarbij mensen zelf actief kunnen meedoen aan onderzoek naar ons milieu.”
Op het einde van het project krijgen deelnemers ook een persoonlijk rapport over de staat van het bodemleven in hun tuin en tips om eventuele verbeteringen aan te brengen.
Alle info op hbvl.be/bodemleven.
Bron: Belga / Eigen verslaggeving