nieuws

"Duurzame vleesconsumptie vergt omslag in eetcultuur"

nieuws
Volgens de Nederlandse universiteit van Wageningen kan de vleesconsumptie duurzamer gemaakt worden door vooral de grote groep van 'vleesminderaars' aan te zetten tot minder vleesconsumptie. "Ondersteunende campagnes die aangeven dat minder vlees eten niet vreemd en niet ongezond is, zijn wellicht de beste manier om een geleidelijke omslag te bewerkstelligen", klinkt het.
12 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Volgens de Nederlandse universiteit van Wageningen kan de vleesconsumptie duurzamer gemaakt worden door vooral de grote groep van ‘vleesminderaars’ aan te zetten tot minder vleesconsumptie. "Ondersteunende campagnes die aangeven dat minder vlees eten niet vreemd en niet ongezond is, zijn wellicht de beste manier om een geleidelijke omslag te bewerkstelligen", aldus de onderzoekers.

Het Nederlandse landbouwministerie wil dat het land over vijftien jaar koploper is op het gebied van duurzaam voedsel. Om te verduurzamen zou niet alleen de vleesproductie moeten verduurzamen, maar zou ook de consumptie van vlees moeten afnemen. Daarom gaf de overheid aan het Landbouweconomisch Instituut (LEI), onderdeel van de Wageningen Universiteit, opdracht om te zoeken naar strategieën voor een meer duurzame vleesconsumptie.

In hun rapport concluderen de onderzoekers dat vooral de groep van parttime vegetariërs of vleesminderaars een sleutelrol kan spelen bij de verduurzaming van de vleesconsumptie. Naar schatting 3 tot 4 miljoen Nederlanders consumeren meerdere dagen per week geen vlees. "Deze groep is amper zichtbaar. Wanneer het imago en het eetgedrag van deze groep herkenbaar wordt gemaakt, dan kan dit de normalisering van vleesloos en vleesarm eten aanmerkelijk bevorderen", staat in het rapport.

De onderzoekers raden daarom aan om heldere informatie te verschaffen over de relatie tussen vlees en gezondheid en om campagnes te ondersteunen die ertoe bijdragen dat minder vlees eten, wordt ervaren als een normaal en vanzelfsprekend eetpatroon. Deze aanpak zou ook polarisatie, waarbij de maatschappij toenemend wordt opgedeeld in strikte vegetariërs tegenover vleesliefhebbers, voorkomen.

Andere strategieën om ons carnivoor eetpatroon in een meer duurzame richting om te buigen, zijn de promotie van hybride vleesproducten (waarbij een deel van het vlees vervangen is door plantaardige producten) en innovatieve vleesarme of vleesloze maaltijdconcepten die niet primair als vleesvervangers worden gepresenteerd.

Ook de verdere uitbreiding van de markt voor biologisch vlees is een optie. "Bij biologisch vlees zijn er ook discussies over milieueffecten, maar de aandacht wordt gevestigd op productieprocesvoorwaarden zoals duurzaamheid, dierenwelzijn en voedselzekerheid. Dit zal de maatschappelijke bewustwording over de wereld achter het voedselproduct bevorderen", besluiten de onderzoekers.

Bron: Agrarisch Dagblad/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek