nieuws

Duurzaamheidslabel 'Responsibly Fresh' bestaat 1 jaar

nieuws
Precies een jaar geleden onthulde het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) het duurzaamheidslabel 'Responsibly Fresh'. Het keurmerk wordt gedragen door 4.500 groente- en fruittelers en zes producentencoöperaties. Uit een tussentijdse evaluatie van het VBT blijkt dat de vooropgestelde verduurzaming van de sector wordt waargemaakt.
6 februari 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:21
Lees meer over:

Precies een jaar geleden onthulde het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) het duurzaamheidslabel 'Responsibly Fresh'. Het keurmerk wordt een jaar later gedragen door 4.500 groente- en fruittelers en zes producentencoöperaties. Uit een tussentijdse evaluatie van het VBT blijkt dat Responsibly Fresh de vooropgestelde verduurzaming van de sector in praktijk brengt.

Om het keurmerk Responsibly Fresh te behalen, moeten de Belgische producenten en producentencoöperaties voldoen aan een brede waaier aan kwaliteitsvoorwaarden en de nodige inspanningen leveren om die duurzame kwaliteit ook op lange termijn te garanderen. Daarom werd ook de parameter tijd opgenomen in de uitwerking van het label: het collectieve duurzaamheidskeurmerk bundelt de individuele voortgangsrapporten en weerspiegelt zo de evolutie van de inspanningen van de sector.

In praktijk is het duurzaamheidslabel opgebouwd rond vier pijlers. Eerst en vooral moeten telers streven naar een lage milieu-impact door zo zuinig mogelijk om te springen met productiemiddelen. Ook worden telers aangespoord om de biodiversiteit op hun tuinbouwbedrijf te stimuleren. De coöperatieve en geïntegreerde structuur van de sector zorgt voor de derde pijler, namelijk de nabijheid. Tot slot moet ook de voedingsspaarzaamheid worden geoptimaliseerd.

De vorderingen die het label sinds haar ontstaan heeft gemaakt, worden opgevolgd via de nulmetingen die elke teler eind 2011 heeft uitgevoerd. Op basis van die nulmeting kan nagegaan worden of de teler in kwestie al dan niet duurzamer produceert.

Volgens de vergelijkingen met die nulmeting blijkt dat de groente- en fruittelers verduurzaming op verschillende manieren in praktijk weten te brengen. Zo zouden volgens de evaluatie van het VBT verschillende telers de biodiversiteit op hun boomgaarden verhogen door het onderhouden van hout- en slootkanten of het voorzien van overwinteringsplaatsen voor dieren. Ook aan het inkorten van de voedingsketen wordt gewerkt: dagverse producten worden meteen van het bedrijf naar de coöperatie gevoerd voor onmiddellijke verkoop of aangepaste bewaring.

De producentenorganisaties van hun kant implementeren de duurzaamheidsprincipes in hun beleidsverklaringen en groene charters. Via risicobeheerssystemen worden procedures ontwikkeld om de gevolgen van onvoorziene omstandigheden op mens en milieu te beperken. Er wordt gestreefd naar een verbetering van de arbeidsomstandigheden, en via het uitdelen van fruit en groenten aan minderbedeelden wordt ook het maatschappelijk engagement in de verf gezet.

Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) is eigenaar van het Responsibly Fresh-keurmerk. De huidige deelnemende coöperaties zijn de Belgische Fruitveiling (BFV), fusieveiling BelOrta, de Logistieke en Administratieve Veilingassociatie (LAVA), de Limburgse Tuinbouwveiling (LTV), REO Veiling, Veiling Borgloon en Veiling Hoogstraten.

Meer info: Responsibly Fresh

Bron: eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek