header.home link

Duitse landbouwers pleiten voor centrale AVP-aanpak in hun land

25 september 2020

Het Duitse Bauernverband en het Jagdverband pleiten voor een centraal crisisteam om de Afrikaanse varkenspest te bestrijden. “Het team moet de bestrijding van AVP over district- en deelstaatgrenzen heen coördineren”, klinkt het. Afgelopen week werden nog drie besmette everzwijnkarkassen gevonden, daarmee komt de teller van besmettingen in Duitsland op 32. De oproep valt samen met een gepland overleg tussen de Duitse deelstaatministers en de federale minister van Landbouw.

De drie nieuwe besmette karkassen zijn gevonden in eerder aangewezen 'bedreigde gebied', nabij de Poolse grens. De Duitse varkensstapel is nog niet getroffen door het virus. De Duitse landbouworganisatie Bauernverband en de jachtvereniging Jagdverband willen een meer gecoördineerde en overtuigende aanpak van de Afrikaanse varkenspest.

“Een centraal crisisteam moet de bestrijding van het virus coördineren”, klinkt het. “Daarnaast pleiten we voor  een betere afdichting van de Poolse grens, zodat besmette zwijnen Duitsland niet kunnen binnen wandelen. We willen ook meer lokale boeren, jagers en bosbouwers inzetten om kadavers van wilde zwijnen te zoeken. Deze vrijwilligers moeten daar ook een vergoeding voor krijgen.”

Twee weken na de eerste uitbraak is het aantal besmette wilde zwijnen in de Duitse deelstaat Brandenburg gestaag opgelopen. De teller staat sinds de drie nieuwe besmettingen op 32. De Duitse overheid heeft een besmet gebied aangeduid, met daarin een kernzone. In het getroffen gebied zijn 53 varkenshouderijen gevestigd - waarvan er 14 leeg zijn - wat neerkomt op 12.000 varkens.

Bron: Pigbusiness / Food&Agribusiness / Varkensbedrijf

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek