header.home link

Duitse consumentenorganisaties willen naar 0% btw op voeding

28 april 2022

Duitse organisaties roepen de overheid op om de btw op basisvoedingsmiddelen te schrappen, zoals voor groenten, fruit en peulvruchten. Dat moet voedsel betaalbaar houden voor de consument. Sinds 5 april 2022 laat nieuwe Europese regelgeving het schrappen van de btw op voedingsmiddelen immers toe.

winkelmandje winkelkar supermarkt

De oproep komt van de Duitse federatie van consumentenorganisaties (VZBV) en liefdadigheidsvereniging VdK. Verena Bentele, voorzitter van VdK, stelt dat de hoge inflatie steeds meer mensen dwingt om over hun financiële grenzen te gaan. Mensen met lage inkomens worden steeds meer gedwongen te kiezen tussen het betalen van hun energierekening of het kopen van eten. “VdK pleit daarom voor een drastische verlaging van de btw op basisvoedingsmiddelen, naar 0 procent. De federale overheid moet deze kans, die nu voor alle EU-lidstaten beschikbaar is, ten volle benutten.”

De VZBV steunt dit voorstel en roept op tot een tijdelijke afschaffing van de btw op groenten, fruit en peulvruchten. Dit moet mensen ook stimuleren om gezonder te eten.

Stijging voedselprijzen

De EU-regels schrijven voor dat alle lidstaten uniforme btw-tarieven hanteren met een regulier tarief van minstens 15 procent en een verlaagd tarief van ten minste 5 procent. Sinds 5 april mogen lidstaten levensmiddelen vrijstellen van btw vanwege de oplopende voedselprijzen.

De prijzen zijn omhooggeschoten sinds Rusland twee maanden geleden Oekraïne binnenviel. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek (Destatis) was voedsel in Duitsland maart 2022 gemiddeld 6,2 procent duurder dan een jaar eerder.

Joachim Rukwied, voorzitter van de Duitse boerenbond (DBV), verwacht dat de voedselprijzen voorlopig hoog blijven. Want ook de kosten voor de boeren zijn gestegen, zegt Rukwied in een interview met het Duitse vakblad TopAgrar. “Boeren moeten deze kosten doorberekenen. Stikstofkunstmest bijvoorbeeld kost ongeveer vier keer zoveel als vorig jaar en ook de loonkosten zijn gestegen.”

Bron: Food & Agribusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek