header.home link

Droogte van 2022 officieel erkend als ramp

De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister-president Jan Jambon de droogte van 2022 erkend als ramp. Alle 251 gemeenten van waaruit schademeldingen werden ingediend, komen in aanmerking om erkend te worden, zo staat te lezen in de beslissingen van de Vlaamse regering.

2 juni 2023  – Laatste update 2 juni 2023 15:34
Lees meer over:

De extreme droogte van 2022, meer bepaald tussen 1 maart en 31 augustus, veroorzaakte heel wat teeltschade bij Vlaamse landbouwers. Na het inwinnen van de nodige adviezen - bijvoorbeeld van het KMI en de Inspectie Financiën - heeft de Vlaamse regering nu beslist om de droogte te erkennen als ramp.

Dat betekent dat landbouwers die schade hebben geleden door de droogte in 2022 binnenkort een schadedossier zullen kunnen indienen, op voorwaarde dat hun areaal voor minstens 25 procent verzekerd is via de brede weersverzekering. Zo worden ze bovenop de verzekerde schade via de brede weersverzekering ook bijkomend vergoed via het Vlaams Rampenfonds. Getroffen boeren kunnen na de officiële erkenning gedurende drie maanden hun aanvraag voor een tegemoetkoming indienen bij het Vlaams Rampenfonds.

"Op basis van de schademeldingen, de wetenschappelijke erkenningscriteria en het advies van het KMI komen alle 251 gemeenten van waaruit schademeldingen werden ingediend, in aanmerking om erkend te worden", zo staat in de beslissing van de Vlaamse regering.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek