header.home link

Vlaamse regering beslist deze maand over erkenning droogte zomer 2022

De erkenning van de droogte van de zomer 2022 als ramp komt nog deze maand op tafel van de Vlaamse ministerraad. De kost voor het rampenfonds zou kunnen oplopen tot zo’n 2,3 miljoen euro. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld) aan Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Wallonië erkende de droogte vorige maand al als ramp.

10 mei 2023  – Laatste update 10 mei 2023 16:33
Lees meer over:

De periode van 1 maart 2022 tot 31 augustus 2022 was een enorme beproeving voor de Belgische landbouwers. Door de aanhoudende droogteperiode zagen veel boeren hun oogst verloren gaan. Ze dienden in totaal 912 meldingen in voor schade, samen goed voor een bedrag van 62 miljoen euro. In dat kader was de Vlaamse regering aan het onderzoeken of de droogte aan de wetenschappelijke criteria beantwoordde om ze te kunnen bestempelen als ramp. Dat maakt het mogelijk het rampenfonds aan te spreken om schade die niet verzekerd is vergoed te krijgen.

Het KMI had al in december 2022 een advies uitgebracht aan de Vlaamse regering. Het Vlaams rampenfonds bezorgde het erkenningsrapport op 19 januari aan het kabinet van minister-president Jan Jambon. Ondertussen heeft op 20 april de Waalse regering de droogte al erkend als ramp. Open Vld-parlementslid Coenegrachts wou daarom weten wanneer de beslissing aan Vlaamse klant verwacht mag worden. Jambon antwoordde daarop dat de erkenning van de droogte als ramp nog deze maand zou voorgelegd worden aan de ministerraad. Hij vulde aan dat er wordt rekening gehouden met een kost van 2,3 miljoen voor het Vlaams rampenfonds.

Dat bedrag verschilt veel met de gevraagde 62 miljoen euro en met wat de 27,6 miljoen euro die de Waalse regering bijvoorbeeld heeft vrijgemaakt. Dat heeft te maken met het feit dat in Vlaanderen een heel groot stuk van de schade vergoed wordt door de brede weersverzekering die boeren moeten afsluiten voor tenminste 25 procent van hun areaal om aanspraak te kunnen maken op hulp vanuit het rampenfonds.

Coenegrachts is tevreden dat er eindelijk schot in de zaak en hulp komt voor de getroffen landbouwers. “Als we willen rekenen op hen, moeten zij ook kunnen rekenen op hun overheid om hen te helpen door moeilijke momenten, zoals periodes van extreme droogte die een hele oogst doen verloren gaan. Daarom is het goed dat er binnenkort duidelijkheid komt.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek