Drie Vlaamse voedingsfabrieken krijgen titel "Factory of the Future”

Drie Vlaamse voedingsfabrieken hebben de Factory of the Future Awards uitgereikt gekregen uit handen van Jo Brouns, Vlaams minister van Economie en Landbouw (cd&v). Deze awards worden uitgereikt aan bedrijven die in hun fabriek stappen zetten op het gebied van digitalisering, automatisering en het slim maken van het hun productie met het doel om de efficiëntie te vergroten en verliezen te verkleinen. Barry Callebaut (Wieze), Pomuni (Ranst) en Vandemoortele (Izegem) gingen met de prijs aan de haal.

8 februari 2023  – Laatst bijgewerkt om 8 februari 2023 21:00
factory future

In Technopolis in Mechelen kregen dinsdag vijf nieuwe Belgische maakbedrijven de Factory of the Future Awards uitgereikt uit handen van minister Brouns. De prijs is een initiatief van technologiefederaties Agoria en Sirris en industriefederaties zoals Fevia. Twee van de vijf winnaars zijn actief in de agrovoeding, namelijk Callebaut en Pomuni. Vier andere maakbedrijven zagen dinsdag hun eerder behaalde titel verlengd worden. Vandemoortele is één van die bedrijven.

“Dat Vlaamse voedingsfabrieken goed scoren op de Factory of the Future awards is geen toeval,” zegt Nadia Lapage van Fevia Vlaanderen. “In turbulente tijden staan onze bedrijven meer dan ooit voor de uitdaging om competitief te blijven, producten van topkwaliteit te leveren en steeds duurzamer te produceren."

Inge Arents van Flanders’ FOOD vult aan: “Voedingsbedrijven investeren daarvoor onder andere in smart- en ecoproductie, onderzoek naar sensoren, digitalisering en robotisering, maar steeds met veel aandacht voor de rol van hun werknemers. We zijn dan ook heel fier dat we dit jaar met Barry Callebaut, Pomuni en Vandemoortele drie laureaten uit onze lekkerste sector hebben.”

Barry Callebaut transformeert naar een 'smart factory'

Barry Callebaut krijgt de erkenning als Factory of the Future voor zijn productiesite in Wieze, de grootste chocoladefabriek ter wereld. Die evolueerde de voorbije jaren naar een 'smart factory', waar operatoren tijdens het productieproces in realtime zicht krijgen op de data van de machines waarmee ze werken. Barry Callebaut ontwikkelde daarnaast een systeem van 'virtual assistance': een soort copiloot die ook recenter gestarte medewerkers begeleidt om de kwaliteit van de chocolade constant te houden, rekening houdend met de variaties in de natuurlijke grondstoffen. Bovendien werkte het team in Wieze de voorbije jaren ook mee aan de ontwikkeling van baanbrekende innovaties, zoals de 'Ruby' chocolade en WholeFruit Chocolate.

Tom Van Echelpoel, plant manager van de fabriek in Wieze licht toe: “Wij zijn enorm trots met deze award. Het is een beloning voor de vele inspanningen die onze teams de afgelopen jaren hebben geleverd om onze fabriek in Wieze te transformeren tot een ‘smart factory’ en die blijft onze mensen centraal stellen door ze te ondersteunen met de juiste informatie op het juiste moment.”

Volautomatische aardappelfabriek Pomuni

Ook Pomuni Frozen wint voor het eerst de 'Factory of the Future Award'. In de fabriek in Ranst werken ze aan de aardappel van de toekomst met een productieproces dat volledig geautomatiseerd is. Geen enkele medewerker raakt het product nog aan, vanaf de aanvoer van verse aardappelen tot het verpakken en invriezen van de kroketjes en pommes duchesses die er van de band rollen richting retailers, groothandelaars en foodservice. De medewerkers krijgen in de plaats daarvan een meer controlerende functie. Zo kunnen operatoren aan de hand van tablets, smartphones en digitale kiosken het proces opvolgen en bijsturen waar nodig. Bovendien is de fabriek zodanig georganiseerd dat het team heel snel en flexibel de lijnen kan ombouwen om verschillende types aardappelproducten te produceren.

Peter Ohms, operations director bij Pomuni Frozen, reageert verheugd op de prijs: “We zijn er de afgelopen twee jaar samen in geslaagd een groei van 15 procent te realiseren, mede dankzij de transitie naar een volledige automatisatie en robotisatie van de infrastructuur. Door die automatisatie te combineren met voortdurende bijscholing van het team konden we groeien ondanks een krappe arbeidsmarkt. De zeven transities van de 'Factory of the Future' hielpen ons bij Pomuni om concurrentieel te blijven op een volatiele wereldmarkt."

Vandemoortele voor de tweede keer bekroond

Vandemoortele kreeg in 2020 al een eerste keer de erkenning als 'Factory of the Future' voor haar fabriek in Izegem, waar het voornamelijk margarines en (frituur)vetten produceert, zowel eigen merken als private label. Dat het bedrijf opnieuw in de prijzen valt, is een bijzondere erkenning voor de integratie van automatisering en geavanceerde technologie in het machinepark enerzijds, alsook de uitzonderlijke toewijding en vaardigheden van alle medewerkers anderzijds. Die evenwichtige combinatie van mens en machine, aangevuld met een sterke focus op innovatie en duurzaamheid, is nog steeds de visie waarmee Vandemoortele Izegem aan de slag gaat en invulling geeft aan de missie om de referentiefabriek te zijn, zowel intern als extern.

Stéphane Casteleyn, site manager: “Ondanks de wereldwijde crisisperiodes tussen 2020 en 2022, omwille van covid-19 en de oorlog in Oekraïne, hebben we de pauzeknop niet ingedrukt, maar zijn we blijven evolueren. Flexibiliteit, weerbaarheid en het doorzettingsvermogen binnen onze organisatie waren hierbij essentieel. Omdat we opnieuw heel trots zijn op het parcours dat alle teams de afgelopen drie jaar afgelegd hebben, hebben we besloten om opnieuw deel te nemen. Niet voor de award an sich, maar als erkenning voor het geleverde werk van onze medewerkers.

Geschiedenis

Sinds 2015 hebben 53 Belgische ondernemingen de titel van Factory of the Future gekregen. De winnaars krijgen het label voor een periode van drie jaar, na afloop daarvan moet een nieuwe audit uitwijzen of de titel kan worden verlengd.

Bron: Eigen berichtgeving / Fevia

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek