Demir vraagt verlaging federale verpakkingsheffing

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vraagt om de federale verpakkingsheffing te verlagen. Dat doet ze in een reactie op de Europese richtlijn die verplicht om zwerfvuilkosten door te rekenen aan de verschillende verpakkingsproducenten. Deze heffing komt bovenop een federale verpakkingsheffing. Volgens Demir kan deze bijkomende taks leiden tot duurdere winkelkarren. De minister redeneert immers dat producenten deze taks zullen doorrekenen in hun prijzen. “We moeten voorkomen dat we de consument door onze inefficiënte staatsstructuur weer extra laten opdraaien voor deze Europese richtlijn”, klinkt het.

10 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 10 april 2024 21:05 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
zuhal demir 1

De Europese richtlijn van 5 juni 2019 voorziet voor een aantal plastic producten voor éénmalig gebruik in een ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’. Deze verantwoordelijkheid houdt onder meer in dat producenten en distributeurs de kosten moeten dragen die gerelateerd zijn aan het zwerfvuil afkomstig van hun producten.

In ons land ligt die bevoegdheid bij de gewesten. De verschillende gewesten hebben samen een samenwerkingsakkoord uitgewerkt waarin de zwerfvuilkost voor eenmalige plastic verpakkingen op liefst 112 miljoen euro wordt geschat. Demir argumenteert dat dit bedrag wordt gecontesteerd, en dat het zeer waarschijnlijk is dat de sector dit bedrag zal doorrekenen aan de klanten, terwijl de lokale besturen (die het gros van de middelen doorgestort zullen krijgen) geen lokale lastenverlagingen zullen doorvoeren. De minister weigert nu voort te gaan met het gewestelijk samenwerkingsakkoord, tenzij de garantie er is dat de winkelkar niet duurder wordt.

Tegengewicht

Om tegengewicht te bieden, vraagt de minister om de federale verpakkingsheffing op drankverpakkingen van momenteel 351 miljoen euro terug te schroeven. Deze taks is ook niet opgelegd door Europa. “Zo blijven de kosten voor de consument break-even en kan de prijs van de winkelkar stabiel blijven”, wordt er geredeneerd.

De bedoeling van de producentenverantwoordelijkheid is dat lokale besturen de kost van het zwerfvuilruimen niet meer alleen moeten dragen. Het grootste gedeelte van de 112 miljoen euro voorzien in het gewestelijk akkoord, zou dan ook richting de lokale besturen gaan. Vandaag wordt de zwerfvuilkost doorgerekend aan de lokale belastingbetaler, stelt de minister. “Een situatie komen waarin én lokale belastingen niet verlaagd worden door lokale besturen én prijzen in de winkel duurder worden, helpt niemand vooruit. Als alle overheden goede wil tonen kunnen we via samenwerking én de koopkracht én ons leefmilieu vooruit helpen”, besluit Demir.

Demir: “Statiegeld op plastic verpakking niet voor eind 2025"
Uitgelicht
Een statiegeldsysteem op plastic drankverpakkingen zal nog niet voor eind 2025 zijn. Dat zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dinsdag in het parlement na vragen...
12 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek