Bemesten en voederen we binnenkort met algen?

Drie landbouwers krijgen mobiele kweekinstallaties om te experimenteren met algenteelt. Zij doen mee aan een project van kenniscentrum Radius, onderdeel van de Thomas More hogeschool. Proeven met de installaties moeten uitwijzen onder welke omstandigheden microalgen het best kunnen groeien. Algen, die proteïnen, vitaminen, mineralen en omegavetzuren bevatten en van landbouwreststromen geproduceerd kunnen worden, zouden een rol kunnen spelen bij de vernieuwde eiwitstrategie van Vlaanderen.

9 mei 2022  – Laatst bijgewerkt om 9 mei 2022 16:59
Lees meer over:
algenteelt

Kenniscentrum Radius van de Thomas More hogeschool zet mobiele kweekinstallaties met microalgen op drie verschillende land- en tuinbouwbedrijven. De proeven vinden plaats binnen het project AlgMobil, dat gesteund wordt door EFRO Vlaanderen en de provincie Antwerpen. De eerste installatie is inmiddels geplaatst in een lege koeienstal van melkveehouder Ben Van Looveren uit Geel. Daarna gaan de drie installatie naar een serreteler.

“De klassieke landbouw evolueert en dus moeten we steeds uitkijken naar nieuwe mogelijkheden. Op deze manier kunnen we op een eenvoudige, haalbare en kleinschalige manier een eerste keer kennismaken met algenproductie in de praktijk", laat melkveehouder Van Looveren weten. Hij ziet in de algenteelt een middel om zijn activiteiten te diversifiëren en zijn afval- en reststromen te verwaarden. “Voor de algengroei is er CO2, fosfaat en stikstof nodig. Deze elementen zijn op landbouwbedrijven vaak in overschot aanwezig”, legt Toon Peeters van Radius uit.

De klassieke landbouw evolueert en dus moeten we steeds uitkijken naar nieuwe mogelijkheden

Ben Van Looveren - Melkveehouder en deelnemer in het algenteeltproject van Radius

Radius beschikt bij de Thomas More Hogeschool over een algenkweekinstallatie die is opgesteld in een serre. Het kenniscentrum is ook betrokken bij de algenteelt van melkveehouder Kris Heirbaut uit Temse die bekend staat als pionier op het gebied van algenteelt. Ook hij heeft zijn installatie in een serre opgesteld staan. “In een serre heb je het meeste zonlicht, maar met dit project willen we juist onderzoeken hoe algen in andere omstandigheden, in stallen of loodsen, kunnen groeien”, vervolgt Peeters.

Algen als veevoeder, meststof of biostimulant

Peeters ziet veel mogelijkheden in de algenteelt en hoopt dat dit project de rentabiliteit ervan een stap dichterbij zet. Algen zijn rijk aan proteïnen, vitaminen, mineralen en omegavetzuren en kunnen op een heel duurzame manier gekweekt worden. “Algen zijn hernieuwbaar, duurzaam en onderdeel van de vernieuwde eiwitstrategie van Vlaanderen. Ze zouden in de toekomst ingezet kunnen worden als veevoeder, meststof, biostimulant of in andere toepassingen. Toch worden ze nog niet vaak gekweekt en dat komt onder andere door een gebrek aan kennis. Daar brengen wij verandering in.”

Meer dan 30 land- en tuinbouwbedrijven stelden zich kandidaat om de mobiele kweekinstallatie voor microalgen een tijdje op hun grond te zetten. Drie verschillende locaties werden uitgekozen en zullen de installatie nu om de beurt drie maanden uittesten. De gekweekte en geoogste algen worden door Radius onderzocht. Zo kan het kenniscentrum bekijken hoe de algenkweek verloopt onder verschillende omstandigheden op verschillende locaties.

Algenkweek_Thomas_More

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek