header.home link

Drie doodstraffen in proces Chinees melkschandaal

22 januari 2009
In het schandaal rond het vervuild babymelkpoeder in China zijn donderdag drie mannen ter dood veroordeeld en zijn tegen anderen hoge gevangenisstraffen uitgesproken. Een rechtbank in de stad Shijiazhuang in de provincie Hebei veroordeelde ook de directrice van het zuivelbedrijf Sanlu, Tian Wenhua, en twee andere beklaagden tot levenslang. Door het giftige melkpoeder hebben bijna 300.000 kleuters nierstenen gekregen. Minstens zes baby's zijn overleden.
Lees meer over:

In het schandaal rond het vervuild babymelkpoeder in China zijn donderdag drie mannen ter dood veroordeeld en zijn tegen anderen hoge gevangenisstraffen uitgesproken. Een rechtbank in de stad Shijiazhuang in de provincie Hebei veroordeelde ook de directrice van het zuivelbedrijf Sanlu, Tian Wenhua, en twee andere beklaagden tot levenslang.

Het proces wegens het geknoei met het industrieel scheikundig product melamine in melkpoeder, waarin voor de eerste keer twaalf vonnissen werden geveld, vormt de inleiding van een hele reeks rechtszaken. Door het giftige melkpoeder hebben bijna 300.000 kleuters nierstenen gekregen. Minstens zes baby's zijn overleden. Aan een van de doodstraffen werd een voorwaardelijke termijn van twee jaar gekoppeld, waardoor de straf nog in levenslange gevangenisstraf omgezet kan worden.

De ter dood veroordeelden werden ervan beschuldigd het scheikundig product melamine uit winstbejag te hebben geproduceerd en verkocht. Daarmee werd kunstmatig een hoger eiwitgehalte en een betere kwaliteit van de melk voorgewend. In de industrie wordt melamine als bindmiddel gebruikt. De doodstraffen werden uitgevaardigd wegens "het in gevaar brengen van de volksgezondheid" en wegens "de productie en verkoop van giftige levensmiddelen".

Eigenlijk moesten 21 beklaagden terechtstaan in Shijiazhuang , maar een woordvoerder zei dat de negen anderen werden veroordeeld op andere plaatsen. 39 andere verantwoordelijken zitten nog in hechtenis. Het is onduidelijk wanneer zij voor de rechter moeten verschijnen. Het vonnis tegen de directrice van het bedrijf Sanlu werd uitgevaardigd wegens de "productie en verkoop van kwalitatief ontoereikende goederen".

Tian Wenhua had schuld bekend. Drie andere directieleden kregen gevangenisstraffen tussen de 5 en 15 jaar. De rechtbank legde ook boetes op ter hoogte van 5,5 miljoen euro aan de onderneming, die echter al lang bankroet is. Naast Sanlu werden door melamine vervuilde melkproducten bij meer dan twintig Chinese melkfabrikanten aangetroffen, omdat het geknoei blijkbaar een wijdverspreide praktijk in de Chinese melkindustrie was.

Het schandaal werd ook wegens de strenge censuur tijdens de Olympische Spelen afgelopen zomer lange tijd verdoezeld en werd pas in september onthuld. De ouders van een overleden vijf maanden oude baby accepteerden deze maand een schadevergoeding van 22.000 euro van Sanlu en zagen daarvoor af van het recht om de onderneming voor een hogere schadeloosstelling aan te klagen. Voor vele ouders van zieke kinderen zijn de aangeboden schadevergoedingen wegens de hoge behandelingskosten veel te laag.

Enkele honderden kinderen liggen vandaag nog in ziekenhuizen. Exacte cijfers werden door Volksgezondheid niet vrijgegeven. Een groep van 200 ouders leidde de afgelopen week een klacht in bij het hooggerechtshof in Peking. Het gaat hen vooral om duidelijke regelingen, hoe de gezinnen in de toekomst de behandeling van de nierkwalen van hun kinderen kunnen betalen. Of het gerecht de zaak ontvankelijk verklaart, blijft nog open. Een antwoord wordt pas na het Chinees nieuwjaarsfeest in februari verwacht.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek