Dioxines in Nederland verdwenen met de laatste eieren

De laatste twee biologische pluimveebedrijven in Nederland die nog te maken hadden met te hoge dioxinegehalten in hun eieren zijn vrijgegeven. De gehalten zijn teruggezakt tot onder de maximale norm, meldt directeur Francine van Rossem van TrusQ.
22 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12

De laatste twee biologische pluimveebedrijven in Nederland die nog te maken hadden met te hoge dioxinegehalten in hun eieren zijn vrijgegeven. De gehalten zijn teruggezakt tot onder de maximale norm, meldt directeur Francine van Rossem van TrusQ, een samenwerkingsverband tussen Nederlandse en Belgische voederfirma's op het vlak van voedselveiligheid.

De vervuiling was veroorzaakt doordat de dieren met dioxine vervuilde maïs hadden gegeten. De partij maïs was afkomstig uit Oekraïne en is door verschillende veevoederfirma’s aan biologische pluimveebedrijven in Nederland en Duitsland geleverd. In Duitsland zijn tenminste negentien bedrijven geblokkeerd geweest door de besmetting en in Nederland een vijftigtal.

De dieren van de laatste twee pluimveebedrijven in Nederland hadden dioxinemaïs gevoederd gekregen tijdens de opfok. Het was wachten tot de kippen aan de leg zijn vooraleer de opgehoopte dioxine zich afscheidt met de eieren.

De kans dat ooit duidelijk wordt waar en hoe de vervuiling met dioxine is ontstaan, lijkt klein. Van Rossem houdt het er op dat er wel degelijk iets is misgegaan in Oekraïne. "We krijgen echter geen medewerking van de Oekraïense overheid. Zij stellen dat hun niets te verwijten valt".

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek