Dimas kapittelt klimaatinspanningen VS en Australië
nieuwsTot 6 april is in Brussel de 2e werkgroep van het Intergouvernementeel Panel inzake klimaatverandering (IPCC) in plenaire vergadering bijeen. Het IPCC werd in 1988 opgericht en wil objectief en transparant over de klimaatproblematiek informeren. De tweede werkgroep buigt zich over de kwetsbaarheid van de socio-economische en natuurlijke systemen ten overstaan van klimaatveranderingen. In Brussel wordt de laatste hand aan hun nieuw rapport gelegd. De auteurs waarschuwen ervoor dat tussen arm en rijk voortaan ook een klimaatkloof dreigt te groeien.
EU-Commissaris Dimas, verantwoordelijk voor milieu, zette nog eens de beslissingen van de Europese Raad van maart in de verf. Hij citeerde Commissievoorzitter José Manuel Barroso die zei dat de "besluiten van de lentetop de fundamenten voor een nieuwe industriële revolutie leggen, nodig voor de realisatie van een economie met lage CO2-uitstoot". Dimas hekelde het feit dat vele landen de kat uit de boom kijken en op de beslissingen van anderen wachten. "De EU doet daar niet aan mee en kan de internationale impasse doorbreken", aldus Dimas.
Dimas haalde vervolgens uit naar de VS en Australië. Volgens de Griekse Commissaris is de VS de grootste vervuiler ter wereld die het bovendien vertikt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. "In de VS, aldus Dimas, ligt de CO2-uitstoot momenteel 60 procent boven het peil van 1990. In de EU was er in 2005 een daling van 1,6 procent in vergelijking met 1990". Dimas hoopte dat de VS hun negatieve houding zullen veranderen, want het is absoluut nodig dat ze op hun beurt bewegen. De Commissaris pakte vervolgens Australië aan.
In zijn openingsspeech wees Verhofstadt op het feit dat het impact van de klimaatswijziging dramatischer is dan men tot dusver vermoedde. De premier wees daarbij op het onderzoek van het KMI waaruit bleek dat de temperatuur in België op 20 jaar met ongeveer 1 graad steeg. Verhofstadt riep de politieke leiders, in het bijzonder die van de VS, India en China, op om het Kyoto-protocol te ratificeren en aan de nieuwe onderhandelingen voor de doelstellingen na 2012 deel te nemen. "Alle politici van alle landen moeten nu hun verantwoordelijkheid opnemen", aldus Verhofstadt.
De eerste minister bepleitte een grondige mentaliteitsverandering van de bevolking en de noodzaak dat de overheid daar aan meewerkt. Onder meer via haar belastingssysteem. "Van nu af", zei Verhofstadt, "moeten we arbeid en eigendom minder belasten en pollutie en energieverbruik meer".
Bron: Belga</i>