header.home link

Dierenrechtenorganisaties voeren actie tegen komst zalmkwekerij Oostende

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bite Back hebben woensdag samen met Sea Shepherd Belgium, Climaxi vzw, GAIA en een 50-tal activisten actie gevoerd tegen de komst van een grote zalmkwekerij in Oostende. De activisten klagen niet enkel het dierenleed aan die de zalm te wachten zou staan in de kwekerij, maar ze stellen zich ook vragen bij de impact van de kwekerij op de natuur en de omgeving.

15 maart 2023  – Laatste update 15 maart 2023 19:10
zalmkwekerij

Het Noorse Columbi Salmon wil in Oostende de grootste Europese zalmkwekerij bouwen. Daarbij wordt 12.000 ton zalm gekweekt per jaar in tanks aan land. De kwekerij heeft al een vergunning van de provincie West-Vlaanderen op zak, maar de dierenrechtenorganisaties gingen in beroep bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

"Er zullen hier jaarlijks drie miljoen zalmen lijden in die kwekerij. De dieren komen eigenlijk terecht in een soort batterijsysteem. Op het land kennen we dat soort systemen al niet meer in ons land, maar ze worden dan wel toegelaten voor vissen", zegt Els Van Campenhout van Animal Rights. De organisatie ging bovendien in gesprek met het bedrijf. "Dat gesprek heeft nog meer vragen doen rijzen over dit project. Van de lozing van afvalwater tot de vraag vanwaar het voedsel zou komen dat de zalmen in Oostende te eten zullen krijgen, kon Columbi Salmon geen antwoord geven."

Volgens de actievoerders heeft Columbi Salmon de toelating gekregen om geen milieueffectenrapport te moeten opstellen. "De effecten op de omgeving zijn echter onduidelijk. Er zou water geloosd worden in het kanaal, er worden chemische middelen zoals geneesmiddelen gebruikt, en er moet 16 ton slib per dag verwerkt worden."

In beroep

GAIA kondigde in december vorig jaar aan, net nadat de kwekerij een vergunning toegekend kreeg van de provincie West-Vlaanderen, dat het in beroep gaat tegen die vergunning. Nu is Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA) aan zet om een beslissing te nemen omtrent de vergunning.

West-Vlaanderen verleent vergunning voor zalmkwekerij, GAIA in beroep
Uitgelicht
West-Vlaanderen heeft de omgevingsvergunning voor de bouw en exploitatie van een zalmkwekerij in Oostende goedgekeurd. Het bedrijf Columbi Salmon wil 12.000 ton Atlantische za...
11 december 2022 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek