West-Vlaanderen verleent vergunning voor zalmkwekerij, GAIA in beroep

West-Vlaanderen heeft de omgevingsvergunning voor de bouw en exploitatie van een zalmkwekerij in Oostende goedgekeurd. Het bedrijf Columbi Salmon wil 12.000 ton Atlantische zalm per jaar produceren en slachten op de site. GAIA heeft intussen laten weten dat ze beroep zal aantekenen tegen de vergunning.

11 december 2022  – Laatst bijgewerkt om 11 december 2022 17:22
zalmkwekerij_Columbi Salmon

Meteen protest

Tegen de zalmkwekerij, die er moet komen op een braakliggend terrein ter hoogte van het industriegebied Plassendale 1 in Oostende, was er meteen protest, voornamelijk van dierenrechtenorganisaties. Tijdens het openbaar onderzoek werden verschillende bezwaren ingediend. De organisaties kanten zich tegen een zalmkwekerij van die omvang en hadden ook enkele specifieke vragen en bedenkingen.

"Op basis van maatschappelijke bezwaren kan een omgevingsvergunning niet worden geweigerd. Dat belet niet dat er oog moet zijn voor de bezorgdheden die daaromtrent leven", argumenteert de provincie. "Het bedrijf motiveert uitgebreid waarom dierenwelzijn ook voor hen heel belangrijk is en hoe zij kunnen zorgen voor een exploitatie die veilig en correct verloopt."

De provincie gaf daarom een gunstig advies. "Wel dienden een aantal aspecten nog wat gedetailleerder te worden uitgewerkt, in het bijzonder naar stikstof, het gebruik van medicijnen en vooral naar de globale waterhuishouding. Dit is ondertussen bezorgd en dit werd doorgepraat met de twee betrokken diensten: Agentschap Natuur en Bos en de Vlaamse Milieumaatschappij", aldus de provincie.

Milieu en dierenwelzijn

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft al laten weten in beroep te gaan bij de minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) tegen de beslissing van het provinciebestuur. "Wat de aanvragers en andere fervente voorstanders ook mogen beweren, de risico's zijn hoog dat een dergelijk grootschalig project ontoelaatbare, schadelijke effecten op de kwaliteit van het leefmilieu veroorzaakt, om nog te zwijgen van de catastrofale impact op het welzijn van zo'n drie miljoen zalmen", klinkt het bij GAIA.

Volgens GAIA dient de beslissing van de deputatie “geenszins het algemene belang maar voornamelijk en grotendeels het particuliere belang van het Noorse bedrijf”. “We hopen dat de minister de knoop doorhakt in het algemene belang van een gezond leefmilieu en zodoende ook van het dierenwelzijn.”

Bron: Belga

Beeld: Columbi Salmon

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek