Demir kijkt zelfs naar onteigening voor realisatie bosuitbreidingsplan

Deze winter wordt er zowat 350 hectare bos aangeplant in Vlaanderen. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kijkt ondertussen naar 37.000 hectare grond in landbouwgebruik om haar bosdoelstellingen te realiseren. Daarbij zegt ze zelfs over onteigening na te denken.

9 november 2021  – Laatst bijgewerkt om 9 november 2021 21:15
Lees meer over:

"Het verderzetten van het agrarisch gebruik van een grond in groene bestemming is doorgaans vrij van vergunningsplichten zodat een overheid niet via het instrument van vergunningen kan sturen op het effectieve grondgebruik", zei de minister in de commissie Leefmilieu van 26 oktober, "Als er niet de intentie is van de eigenaar om te bebossen, en de eigenaar evenmin te overtuigen valt door middel van subsidies, rest alleen het verwerven van de grond of drastischere maatregelen door middel van onteigening als daar billijke redenen voor bestaan. Ik zal ook onteigenen daar waar het moet. Ik zal daar niet voor terugdeinzen."

Als het van Demir afhangt, moet ook de pachtwet versoepeld worden. Voor de realisatie van haar bosuitbreidingsdoelstellingen gaat de minister nu kijken naar de 37.294 hectare grond die een landbouwgebruik hebben in een groene bestemming, het kan daarbij zowel over bos als over natuur gaan. "Ik ga me focussen op die natuurbestemmingen waar er vandaag heel grote oppervlaktes in landbouwgebruik zijn. We zijn aan het bekijken om daar over te gaan tot onteigeningen om daar dan effectief te bebossen. Anders kan ik nergens in Vlaanderen bebossen en dat kan niet de bedoeling zijn”, besloot de minister haar betoog.

Een derde van het bestemde natuurgebied is vandaag geen bos: het gaat om 14.550 hectare op een totaal van 43.350 hectare. In de afgelopen tien jaar is er in de beschermde Natura 2000 gebieden meer bos omgezet in natuur (710 hectare) dan dat er natuur werd omgezet in bos (530 hectare). Dat bleek eerder uit een parlementaire vraag van Bart Van Hulle (Open VLD).

Bebossing gebeurt vooral in landbouwgebied
Uitgelicht
Er werd in het plantseizoen 2020-2021 zowat 205 hectare bos aangelegd in Vlaanderen, of 2,5 keer meer dan in de drie vorige plantseizoenen. Dat blijkt uit het antwoord van Vla...
23 juli 2021 Lees meer

350 hectare bos deze winter

Het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid (ANB) zal dit seizoen dik 132 hectare bebossen in 56 gemeenten, boven op de 48,6 ha bos die als compensatie van ontbossing elders dient. Met de inspanningen van de andere partners van de alliantie zou de teller op 350 hectare uitkomen in het plantseizoen 2021-2022. Dat schrijft De Standaard eerder deze week. Tegen het eind van de legislatuur moet het bosuitbreidingsplan van de Vlaamse regering 4000 hectare bos realiseren. Minister Demir trok daarvoor 121 miljoen euro uit.

Steeds meer particulieren willen een stuk grond dat ze bezitten omzetten in bos, sinds de nieuwe subsidieregeling is dat een pak aantrekkelijker geworden. “Ze willen iets waardevols nalaten aan hun kinderen en kleinkinderen. Tot voor kort betekende een bos aanleggen meteen een halvering van de waarde van je grond. Voor een hectare bos kun je 25.000 euro subsidies krijgen, ongeveer de helft van de waarde van de grond, afhankelijk van de streek”, zegt coördinator Hans Scheirlinck van de Bosgroep Vlaamse Ardennen.

Volgens Bos+, de vereniging die ijvert voor meer bos in Vlaanderen, wordt er dan weer nog te vaak vergunningen geweigerd om te bebossen: “In de hervorming van de subsidie voor bebossing is een zinnetje toegevoegd dat het perceel al twee jaar vrij moet zijn van landbouw­gebruik”, zegt directeur Bert De Somviele aan De Standaard, “Moet een eigenaar het stuk grond dan twee jaar braak laten liggen?”

Geen klimaatbossen

Opvallend is dat Bos+ zich niet fixeert op koolstofopslag en op klimaatbossen. De Somviele: “Wie klimaatbossen zegt, denkt aan plantages met snel groeiende bomen die zo veel mogelijk koolstof opslaan. Dat is niet wat we willen in Vlaanderen. Wij houden ook rekening met de biodiversiteit, met de toegankelijkheid en de recreatiemogelijkheden, met het effect op de waterhuishouding. Klimaatbossen zijn zinvol in streken waar je op heel grote oppervlakten kunt werken, zoals in Congo. In Vlaanderen is vijf hectare al veel maar de koolstofopslag daarvan is peanuts.”

In de rijke landen is herbebossing een dure ‘nature based solution’ om koolstof vast te leggen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Stephanie Roe. In de studie gaan ze er van uit dat een hectare nieuw bos op 30 jaar ongeveer 166 ton CO2 per hectare zal vastleggen.

Met een subsidie van 25.000 euro en plantgoed en arbeid ter waarde van iets minder dan 5000 euro kost een nieuwe hectare Vlaams bos dus ongeveer 30.000 euro. De prijs om één ton CO2 vast te leggen via bosaanplant is dus 180 euro. Ter vergelijking: de prijs om een ton CO2 uit te stoten is op de Europese ETS-markt vandaag 60 euro per ton.

Wel heeft Bos+ er zich toe verbonden om een vierkante meter bos te planten voor iedere deelnemer aan de klimaatmars in Brussel van 10 oktober. Er daagden volgens de organisatoren 50.000 betogers op, dat wordt omgerekend dus 5 hectare bos. 2,1 hectare daarvan wordt op 28 november aangeplant in Ronse en Zwevegem. De overige 2,9 hectare komt in Congo, in het kader van het project Faja Lobi.

Bron: Eigen berichtgeving / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek